Soczysty schab duszony w sosie śmietanowym: jeden składnik zmienia łatwy przepis w obiad idealny

Soczysty schab duszony w sosie śmietanowym z musztardą i rozmarynem
Autor: Shutterstock Soczysty schab duszony w sosie śmietanowym z musztardą i rozmarynem
łatwy
30 min
4

Soczysty schab duszony w sosie śmietanowym to jeden z tych łatwych przepisów o których myślisz: „Ojej, dlaczego na to nie wpadłam!”. Nieskomplikowane wykonanie, doskonały smak dzięki dodatkowi rozmarynu i musztardy oraz zabójczo pyszny sos, który pasuje zarówno do klusek, jak i do kaszy. Częstujcie się przepisem! 

Więcej przepisów na schabowe, które koniecznie musisz wypróbować:

Kotlety schabowe według przepisu Magdy Gessler: moczone w mleku i cebuli

Soczyste schabowe w chrupiącej panierce z ziemniaków i parmezanu

Soczyste kotlety schabowe w sosie śmietanowo-pieczarkowym z piekarnika

Schabowe panierowane w płatkach owsianych - super chrupkie i pyszne

Oszukane schabowe z mięsa mielonego: sprytny przepis na panierowane kotlety wieprzowe

SKŁADNIKI

  • 4 kotlety ze schabu karkowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula lub 2 średnie
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 1/2 łyżeczki świeżego rozmarynu lub 1/4 łyżeczki suszonego
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 szklanki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej olej na dużej patelni. Usmaż kotlety, rumieniąc z obu stron. Zdejmij kotlety z patelni i odłóż.
  • Na patelnię dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj bulion, rozmaryn i pieprz. Zamieszaj.
  • Kotlety przełóż na patelnię, przykryj cebulą z sosem. Przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu przez 12 minut.
  • Wymieszaj śmietanę z mąką i musztardą. Dodaj do bulionu i zamieszaj. Doprowadź do wrzenia.
  • Kotlety podawaj z dobrej jakości węglowodanami: makaronem pełnoziarnistym lub kaszami. Nie zapomnij o surówce. Idealna będzie Przaśna surówka z młodej kapusty z cebulą i musztardą lub Surówka z kapusty i kiszonych ogórków - witaminowa dawka zdrowia
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej