Soczysty klops z kukurydzą i czosnkiem niedźwiedzim

Soczysty klops z kukurydzą i czosnkiem niedźwiedzim
Autor: Shutterstock.com Soczysty klops z kukurydzą i czosnkiem niedźwiedzim
łatwy
20 min
6

Soczysty klops na obiad zawsze cieszy się powodzeniem. Można urozmaicić tradycyją potrawę dodając wiosną kukurydzę i czosnek niedźwiedzi. Gotowane ziarno słodkiej kukurydzy jest nie tylko smaczne, ale także dostarcza nam sporo błonnika niezbędnego dla zdrowia. Liście czosnku niedźwiedziego to skarbnica witaminy C i przeciwutleniaczy. Spróbujcie, a nie będziecie żałować! 

SKŁADNIKI

  • 1 kg mięsa mielonego z indyka lub wieprzowego lub mieszanego
  • 2 jajka
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 łyżka oleju
  • 6 łyżek tartej bułki
  • 6 łyżek wody ciepłej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 łyżki czosnku niedźwiedziego posiekanego lub 3 łyżeczki suszonego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka wybić do miseczki i rozmącić.  Bułkę tartą zalać ciepłą wodą i odstawić.
  • Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Czosnek niedźwiedzi posiekać drobno. Kukurydzę osaczyć z zalewy. 
  • Mięso mielone przełożyć do dużej miski. Dodać rozmącone jajka, tartą bułkę razem w wodą w której się moczyła, zeszkloną cebulę i posiekany czosnek. Wymieszać. 
  • Dodać osączone ziarno kukurydzy i ponownie wymieszać. Masę mięsną przełożyć do foremki wyłożonej pergaminem. Wierzch wygładzić. 
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez około 1 godzinę w temperaturze 180°C. 
Czosnek niedźwiedzi i jego niezwykłe właściwości. Dowiedz się więcej

Klopsy, klopsiki i pulpeciki - 12 waszych ulubionych przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej