Soczysty klops z kukurydzą i czosnkiem niedźwiedzim
2022-03-28
łatwy
20 min
6
Soczysty klops na obiad zawsze cieszy się powodzeniem. Można urozmaicić tradycyją potrawę dodając wiosną kukurydzę i czosnek niedźwiedzi. Gotowane ziarno słodkiej kukurydzy jest nie tylko smaczne, ale także dostarcza nam sporo błonnika niezbędnego dla zdrowia. Liście czosnku niedźwiedziego to skarbnica witaminy C i przeciwutleniaczy. Spróbujcie, a nie będziecie żałować!
SKŁADNIKI
- 1 kg mięsa mielonego z indyka lub wieprzowego lub mieszanego
- 2 jajka
- 1 cebula, posiekana
- 1 łyżka oleju
- 6 łyżek tartej bułki
- 6 łyżek wody ciepłej
- 1 puszka kukurydzy
- 3 łyżki czosnku niedźwiedziego posiekanego lub 3 łyżeczki suszonego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka wybić do miseczki i rozmącić. Bułkę tartą zalać ciepłą wodą i odstawić.
- Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Czosnek niedźwiedzi posiekać drobno. Kukurydzę osaczyć z zalewy.
- Mięso mielone przełożyć do dużej miski. Dodać rozmącone jajka, tartą bułkę razem w wodą w której się moczyła, zeszkloną cebulę i posiekany czosnek. Wymieszać.
- Dodać osączone ziarno kukurydzy i ponownie wymieszać. Masę mięsną przełożyć do foremki wyłożonej pergaminem. Wierzch wygładzić.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez około 1 godzinę w temperaturze 180°C.
Czosnek niedźwiedzi i jego niezwykłe właściwości. Dowiedz się więcej