Soczyste roladki drobiowe gotowane w folii. Zachwyci cię ich delikatność

Roladki z piersi kurczaka
Autor: Shutterstock Roladki z piersi kurczaka gotowane w folii spożywczej są niezwykle soczyste i delikatne
łatwy
50 min
4

Pierś kurczaka jest mięsem chudym, dlatego łatwo ją wysuszyć. Gotowana w folii w postaci roladek zachwyci każdego swoją soczystością i wybornym smakiem.

Do przyrządzenia tych roladek potrzebna jest folia spożywcza – tzw. oddychająca lub moletowana, czyli taka, która wytrzyma temperaturę 100ºC.

SKŁADNIKI

  • 2 piersi kurczaka
  • 400 g pieczarek
  • 150 g sera pleśniowego (typu lazur)
  • 2 cebule
  • przyprawy: sól, pieprz biały, pieprz czarny, słodka papryka, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek
  • śmietana 18%
  • natka pietruszki
  • masło klarowane
  • folia spożywcza oddychająca lub specjalna do gotowania próżniowego (moletowana)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki pokroić w cienkie plastry, cebulę w piórka.
  • Podsmażyć cebulę na maśle klarowanym. Dodać pieczarki.
  • Całość doprawić solą i czarnym pieprzem.
  • Połowę przesmażonych pieczarek z cebulą odłożyć na farsz do roladek. Do reszty dodać listek laurowy, ziele angielskie i tymianek.
  • Sos pieczarkowy zaciągnąć lekko posoloną śmietaną (nie zwarzy się). Chwilę pogotować, a następnie dodać posiekaną natkę pietruszki.
  • Każdą pierś kurczaka przekroić wzdłuż, lekko rozbić (najlepiej przez folię spożywczą) na kotlety.
  • Płaty kurczaka doprawić solą, białym pieprzem i słodką papryką. Na każdym ułożyć pieczarki z cebulą, kawałki sera i odrobinę natki pietruszki.
  • Mięso ściśle zwinąć w roladki.
  • Każdą roladkę drobiową szczelnie zawinąć w folię spożywczą jak cukierek, a końcówki (przy samym mięsie) zawiązać nitką lub zabezpieczyć klipsem do folii. Chodzi o to, aby w czasie gotowania woda nie dostała się do mięsa.
  • Zawiniątka z roladkami włożyć do wrzącej wody. Gotować na małym ogniu około 30 minut.
  • Po ugotowaniu wyjąć roladki z folii.
  • Roladki podawać polane przygotowanym sosem pieczarkowym z dodatkiem ryżu lub ziemniaków oraz ogórków małosolnych lub kiszonych.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej