Soczyste roladki drobiowe gotowane w folii. Zachwyci cię ich delikatność
2022-07-12
łatwy
50 min
4
Pierś kurczaka jest mięsem chudym, dlatego łatwo ją wysuszyć. Gotowana w folii w postaci roladek zachwyci każdego swoją soczystością i wybornym smakiem.
Do przyrządzenia tych roladek potrzebna jest folia spożywcza – tzw. oddychająca lub moletowana, czyli taka, która wytrzyma temperaturę 100ºC.
SKŁADNIKI
- 2 piersi kurczaka
- 400 g pieczarek
- 150 g sera pleśniowego (typu lazur)
- 2 cebule
- przyprawy: sól, pieprz biały, pieprz czarny, słodka papryka, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek
- śmietana 18%
- natka pietruszki
- masło klarowane
- folia spożywcza oddychająca lub specjalna do gotowania próżniowego (moletowana)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki pokroić w cienkie plastry, cebulę w piórka.
- Podsmażyć cebulę na maśle klarowanym. Dodać pieczarki.
- Całość doprawić solą i czarnym pieprzem.
- Połowę przesmażonych pieczarek z cebulą odłożyć na farsz do roladek. Do reszty dodać listek laurowy, ziele angielskie i tymianek.
- Sos pieczarkowy zaciągnąć lekko posoloną śmietaną (nie zwarzy się). Chwilę pogotować, a następnie dodać posiekaną natkę pietruszki.
- Każdą pierś kurczaka przekroić wzdłuż, lekko rozbić (najlepiej przez folię spożywczą) na kotlety.
- Płaty kurczaka doprawić solą, białym pieprzem i słodką papryką. Na każdym ułożyć pieczarki z cebulą, kawałki sera i odrobinę natki pietruszki.
- Mięso ściśle zwinąć w roladki.
- Każdą roladkę drobiową szczelnie zawinąć w folię spożywczą jak cukierek, a końcówki (przy samym mięsie) zawiązać nitką lub zabezpieczyć klipsem do folii. Chodzi o to, aby w czasie gotowania woda nie dostała się do mięsa.
- Zawiniątka z roladkami włożyć do wrzącej wody. Gotować na małym ogniu około 30 minut.
- Po ugotowaniu wyjąć roladki z folii.
- Roladki podawać polane przygotowanym sosem pieczarkowym z dodatkiem ryżu lub ziemniaków oraz ogórków małosolnych lub kiszonych.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne