Soczyste mielone z indyka z majonezem - palce lizać!
2021-04-13
łatwy
25 min
4
Te mielone z indyka zawdzięczają swoją soczystość dodatkowi majonezu. Są naprawdę przepyszne, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecamy ten prosty przepis na soczyste mielone z mięsa indyka.
Zobacz naszą galerię zdjęć i wideo i poznaj wszystkie sekrety idealnych kotletów mielonych
SKŁADNIKI
- 1 kg mielonego mięsa z udźca indyka
- 1 duża biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka gęstego majonezu
- 1 jajko bułka tarta
- 3 łyżki wody gazowanej
- 1 łyżeczka miodu
- do smaku sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso przekładamy do miski, na tarce o dużych oczkach ścieramy do niego cebulę.
- Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, jajko, 2 łyżki bułki tartej, wodę gazowaną, miód, sól i pieprz do smaku.
- Na koniec dodajemy majonez i wyrabiamy na gładką masę, formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej.
- Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, najpierw na dość mocnym gazie, by powstała skórka, a potem na małym ogniu, by środek się usmażył. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i serwujemy.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH