Soczyste kotlety mielone z serowym nadzieniem
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Kotlety mielone z serowym nadzieniem są soczyste i przepyszne. Dosłownie rozpływają się w ustach. Warto poświecić im nieco więcej czasu. Będą świetnym urozmaiceniem naszej diety.
Kup online
Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!
Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego lub drobiowego
- 1 cebula i 1 łyżka oleju do zeszklenia
- 1 jajko
- 3 łyżki tartej bułki
- 3 łyżki wody
- sól i pieprz
- na nadzienie
- 100 g masła, zimnego, pokrojonego na 8 kawałeczków
- 100 g żółtego sera, startego
- 2 jajka ugotowane na twardo, starte lub drobno posiekane
- na panierkę:
- 100 g majonezu
- 2 jajka, surowe
- 0,5 szklanki mąki
- 1 szczypta sody oczyszczonej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę drobno pokroić i zeszkli na 1 łyżce oleju.
- Do mielonego mięsa dodać zeszkloną cebulę, jajko oraz tartą bułkę i wodę. Wymieszać na jednorodną masę.
- Z mięsnej masy przygotować 8 kulek. Każdą kulkę mięsa rozpłaszczyć na placuszek. Na środku placuszka położyć porcję tartego sera i jajek oraz kawałek zimnego masła, złożyć brzegi do środka i zlepić owalny kotlet.
- Surowe jajka rozbić, zmiksować z majonezem, mąką i sodą oczyszczoną. W ten sposób powstanie rodzaj ciasta do panierowania.
- Kotlety panierować w cieście i smażyć do zrumienia na rozgrzanym tłuszczu.