Soczyste bryzole z mielonego mięsa i tartych ziemniaków - tańsze zrazy na obiad

Soczyste bryzole z mielonego mięsa i tartych ziemniaków
Autor: Shutterstock.com Soczyste bryzole z mielonego mięsa i tartych ziemniaków
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Bryzole, czyli zrazy z mięsa mielonego to doskonałe danie obiadowe. Można je przygotować również z mięsa mielonego. A nawet zrobić tańsze zrazy z dodatkiem tartym ziemniaków. Może oszukane, ale za to przepyszne i soczyste kotlety lepsze od zwykłych mielonych i tradycyjnych zrazów razem wziętych! 

Ważne!

Tajemnicą soczystości tych pysznych bryzoli jest dodatek świeżo startych ziemniaków. Ziemniaczane wiórki należy dobrze odcisnąć z wilgoci. Po dodaniu do mięsa i wyrobienia na jednolitą mięsna masę uwolnią wystarczającą ilość wilgoci, aby kotlety były soczyste.

Przed smażeniem masa musi dojrzewać w lodówce przez co najmniej godzinę. 

Bryzole smażymy na średnim ogniu na niewielkiej ilości tłuszczu. Zawsze do zrumienienia z obu stron. 

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego
  • 2 ziemniaki (około 200 g)
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki zetrzeć na tarce na drobne wiórki. Starte ziemniaki przełożyć na sitko i pozostawić do odcieknięcia. Następnie łyżką wycisnąć pozostałą wilgoć. 
  • Cebulę zetrzeć na tarce również na drobne wiórki. Startą cebulę przełożyć na sitko i pozostawić do odcieknięcia. Za pomocą łyżki wysinąć ze startej cebuli wilgoć. 
  • Do miski włożyć mielone mięso, starte i odciśnięte ziemniaki, startą cebulę, młotkowany pieprz i sól. Wszystko razem wyrobić na jednolitą masę. 
  • Miskę z masą mięsną okryć folią i wstawić na 1 godzinę do lodówki. 
  • Z masy formować okrągłe bryzole grubości około 2 cm. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron. 
  • Podawać z frytkami i sałatką ze świeżych warzyw. 
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej