Soczyste bryzole z mielonego mięsa i tartych ziemniaków - tańsze zrazy na obiad
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Bryzole, czyli zrazy z mięsa mielonego to doskonałe danie obiadowe. Można je przygotować również z mięsa mielonego. A nawet zrobić tańsze zrazy z dodatkiem tartym ziemniaków. Może oszukane, ale za to przepyszne i soczyste kotlety lepsze od zwykłych mielonych i tradycyjnych zrazów razem wziętych!
Ważne!
Tajemnicą soczystości tych pysznych bryzoli jest dodatek świeżo startych ziemniaków. Ziemniaczane wiórki należy dobrze odcisnąć z wilgoci. Po dodaniu do mięsa i wyrobienia na jednolitą mięsna masę uwolnią wystarczającą ilość wilgoci, aby kotlety były soczyste.
Przed smażeniem masa musi dojrzewać w lodówce przez co najmniej godzinę.
Bryzole smażymy na średnim ogniu na niewielkiej ilości tłuszczu. Zawsze do zrumienienia z obu stron.
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego
- 2 ziemniaki (około 200 g)
- 2 cebule
- 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego
- 1 łyżeczka soli
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki zetrzeć na tarce na drobne wiórki. Starte ziemniaki przełożyć na sitko i pozostawić do odcieknięcia. Następnie łyżką wycisnąć pozostałą wilgoć.
- Cebulę zetrzeć na tarce również na drobne wiórki. Startą cebulę przełożyć na sitko i pozostawić do odcieknięcia. Za pomocą łyżki wysinąć ze startej cebuli wilgoć.
- Do miski włożyć mielone mięso, starte i odciśnięte ziemniaki, startą cebulę, młotkowany pieprz i sól. Wszystko razem wyrobić na jednolitą masę.
- Miskę z masą mięsną okryć folią i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
- Z masy formować okrągłe bryzole grubości około 2 cm. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron.
- Podawać z frytkami i sałatką ze świeżych warzyw.