Soczyste bitki z kurczaka w sosie z marchewką i groszkiem - prosto i pysznie

Soczyste bitki z kurczaka w sosie z marchewką i groszkiem - prosto i pysznie
Autor: Shutterstock Piersi z kurczaka łatwo jest przyrządzić, ale warto wzbogacić ich smak i nadać im soczystości zanurzając je w sosie.
łatwy
25 min
4

Bitki z kurczaka w sosie z marchewką i groszkiem to danie, które niesłychanie łatwo przygotować. Dzięki duszeniu w sosie z mleka i śmietanki bitki są soczyste, a dodatek warzyw powoduje, że mają bogatszy smak. Doskonale smakują z ryżem lub ziemniakami puree.

SKŁADNIKI

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 450 g opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem i kukurydzą (albo tylko z groszkiem)
  • 1 cebula,
  • łyżka mąki,
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Każdą pierś przekrój wzdłuż na dwa płaskie kawałki, następnie każdy lekko rozbij tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem i usmaż z obu stron na oleju. Bitki zdejmij i odłóż.
  • Patelnię oczyść, rozgrzej świeży olej, zeszklij na nim posiekaną cebulę, wsyp łyżkę mąki, dokładnie wymieszaj aż całkowicie połączy się z tłuszczem, robiąc zasmażkę.
  • Wlej śmietankę i mleko, dodaj przecier, następnie często mieszając zagotuj.
  • Dodaj marchewkę i groszek, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, dodaj obsmażone  bitki i gotuj pod przykryciem około 10 minut, do miękkości warzyw.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej