Soczyste bitki z kurczaka w sosie z marchewką i groszkiem - prosto i pysznie
2021-05-17
łatwy
25 min
4
Bitki z kurczaka w sosie z marchewką i groszkiem to danie, które niesłychanie łatwo przygotować. Dzięki duszeniu w sosie z mleka i śmietanki bitki są soczyste, a dodatek warzyw powoduje, że mają bogatszy smak. Doskonale smakują z ryżem lub ziemniakami puree.
SKŁADNIKI
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 450 g opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem i kukurydzą (albo tylko z groszkiem)
- 1 cebula,
- łyżka mąki,
- 200 ml śmietanki kremówki
- 200 ml mleka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Każdą pierś przekrój wzdłuż na dwa płaskie kawałki, następnie każdy lekko rozbij tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem i usmaż z obu stron na oleju. Bitki zdejmij i odłóż.
- Patelnię oczyść, rozgrzej świeży olej, zeszklij na nim posiekaną cebulę, wsyp łyżkę mąki, dokładnie wymieszaj aż całkowicie połączy się z tłuszczem, robiąc zasmażkę.
- Wlej śmietankę i mleko, dodaj przecier, następnie często mieszając zagotuj.
- Dodaj marchewkę i groszek, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, dodaj obsmażone bitki i gotuj pod przykryciem około 10 minut, do miękkości warzyw.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?