Soczysta szynka pieczona po kubańsku

2021-03-29
Soczysta szynka pieczona po kubańsku
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Soczysta szynka pieczona po kubańsku to pyszne danie obiadowe. Marynowana, a następnie upieczona szynka jest pełna aromatu i po prostu rozpływa się w ustach. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg szynki wieprzowej lub łopatki
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • 1 łyżeczka kminku zmielonego
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, zmielonego
  • 4 łyżki soku z limony
  • 4 łyżki soku z pomarańczy
  • 4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek posiekać i utrzeć z solą na pastę. Dodać do niego oregano, mielony kminek i pieprz, wymieszać. Połowę mieszanki odłożyć.
  • Do pozostałej mieszanki przypraw dodać sok z limony i pomarańczy oraz oliwę. Wszystko razem dobrze wymieszać.
  • Szynkę natrzeć suchą mieszanką czosnku i przypraw. 
  • Szynkę włożyć do woreczka strunowego, wlać marynatę i szczelnie zamknąć.
  • Marynować w temperaturze pokojowej przez 30 minut, co najmniej dwukrotnie przewracając mięso.
  • W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200°C. 
  • Szynkę wyjąć z marynaty, przełożyć do brytfanny i wstawić do piekarnika. Piec 30 minut. 
  • Następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 2 godziny.