Soczysta szynka pieczona po kubańsku
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Soczysta szynka pieczona po kubańsku to pyszne danie obiadowe. Marynowana, a następnie upieczona szynka jest pełna aromatu i po prostu rozpływa się w ustach.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 kg szynki wieprzowej lub łopatki
- 2 łyżeczki soli
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano suszonego
- 1 łyżeczka kminku zmielonego
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, zmielonego
- 4 łyżki soku z limony
- 4 łyżki soku z pomarańczy
- 4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek posiekać i utrzeć z solą na pastę. Dodać do niego oregano, mielony kminek i pieprz, wymieszać. Połowę mieszanki odłożyć.
- Do pozostałej mieszanki przypraw dodać sok z limony i pomarańczy oraz oliwę. Wszystko razem dobrze wymieszać.
- Szynkę natrzeć suchą mieszanką czosnku i przypraw.
- Szynkę włożyć do woreczka strunowego, wlać marynatę i szczelnie zamknąć.
- Marynować w temperaturze pokojowej przez 30 minut, co najmniej dwukrotnie przewracając mięso.
- W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200°C.
- Szynkę wyjąć z marynaty, przełożyć do brytfanny i wstawić do piekarnika. Piec 30 minut.
- Następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 2 godziny.