Soczysta pierś kurczaka pieczona ze szparagami i papryką

Soczysta pierś kurczaka pieczona ze szparagami i papryką
Autor: Shutterstock.com Pieczona pierś kurczaka razem ze szparagami i papryką
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Soczysta pierś kurczaka pieczona ze szparagami i papryką to idealne danie obiadowe w środku tygodnia. Przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Pieczona pierś kurczaka będzie gotowa w ciągu 30 minut! 

Jak upiec soczystą pierś kurczaka w piekarniku?

Pieczenie piersi kurczaka jest jednym z najłatwiejszych zadań. Mięso należy przyprawić według uznania. Użyj swoich ulubionych przypraw. Zazwyczaj pierś kurczaka potrzebuje około 30 minut w 220°C. Jeśli używasz termoobiegu, to zmniejsz temperaturę do 180°C. Dzięki temu, że filet z piersi kurczaka leży na warzywach, które podczas pieczenia parują, mięso zachowa soczystość.

Czy mogę jednocześnie upiec warzywa?

Większość warzyw upiecze się w ciągu 30 minut w temperaturze 200°C. Możesz eksperymentować z innymi zestawieniami smaków. Zamiast szparagów użyj fasolki szparagowej. Doskonale smakuje również dynia z cebulą. Wypróbuj kombinację brukselki (pokrojonej na połówki), słodkich ziemniaków i czosnku. 

SKŁADNIKI

  • 800 g piersi z kurczaka
  • 250 g (1/2 pęczka) szparagów
  • 1 czerwona papryka dużych rozmiarów lub 2 mniejsze
  • 8 ząbków czosnku
  • 50 g masła schłodzonego
  • 1 łyżka oleju
  • granulowany czosnek, sproszkowana papryka, sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi kurczaka oprószyć czosnkiem, papryką, solą i pieprzem. Odłożyć.
  • Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić na odcinki o długości około 5 cm. 
  • Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w paski.
  • Czosnek obrać ze łupinki.
  • Naczynie do zapiekania posmarować olejem. Na dnie ułożyć pokrojone warzywa. Na warzywach ułożyć piersi kurczaka. Na filetach z piersi kurczaka ułożyć kawałki masła.  
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 220°C przez 25-30 minut. 
  • Podawać jako danie samodzielne lub z węglowodanowymi dodatkami: ziemniakami, kaszą, makaronem. 
Jak upiec kurczaka? Oto kilka sprawdzonych porad, jak przygotować kurczaka pieczonego!
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej