Soczysta pierś kurczaka pieczona ze szparagami i papryką
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Soczysta pierś kurczaka pieczona ze szparagami i papryką to idealne danie obiadowe w środku tygodnia. Przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Pieczona pierś kurczaka będzie gotowa w ciągu 30 minut!
Jak upiec soczystą pierś kurczaka w piekarniku?
Pieczenie piersi kurczaka jest jednym z najłatwiejszych zadań. Mięso należy przyprawić według uznania. Użyj swoich ulubionych przypraw. Zazwyczaj pierś kurczaka potrzebuje około 30 minut w 220°C. Jeśli używasz termoobiegu, to zmniejsz temperaturę do 180°C. Dzięki temu, że filet z piersi kurczaka leży na warzywach, które podczas pieczenia parują, mięso zachowa soczystość.
Czy mogę jednocześnie upiec warzywa?
Większość warzyw upiecze się w ciągu 30 minut w temperaturze 200°C. Możesz eksperymentować z innymi zestawieniami smaków. Zamiast szparagów użyj fasolki szparagowej. Doskonale smakuje również dynia z cebulą. Wypróbuj kombinację brukselki (pokrojonej na połówki), słodkich ziemniaków i czosnku.
SKŁADNIKI
- 800 g piersi z kurczaka
- 250 g (1/2 pęczka) szparagów
- 1 czerwona papryka dużych rozmiarów lub 2 mniejsze
- 8 ząbków czosnku
- 50 g masła schłodzonego
- 1 łyżka oleju
- granulowany czosnek, sproszkowana papryka, sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi kurczaka oprószyć czosnkiem, papryką, solą i pieprzem. Odłożyć.
- Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić na odcinki o długości około 5 cm.
- Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w paski.
- Czosnek obrać ze łupinki.
- Naczynie do zapiekania posmarować olejem. Na dnie ułożyć pokrojone warzywa. Na warzywach ułożyć piersi kurczaka. Na filetach z piersi kurczaka ułożyć kawałki masła.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 220°C przez 25-30 minut.
- Podawać jako danie samodzielne lub z węglowodanowymi dodatkami: ziemniakami, kaszą, makaronem.