Śmietankowy kurczak w cieście filo: najlepszy przepis jak wykorzystać ciasto filo

Śmietankowy kurczak w cieście filo: najlepszy przepis jak wykorzystać ciasto filo
Autor: Shutterstock.com Kurczak w śmietankowym sosie zapieczony pod kruchym ciastem filo (phyllo)
łatwy
30 min
6

Śmietankowy kurczak zapieczony w cieście filo to petarda smaku! Spróbujcie koniecznie soczystych kawałków piersi kurczaka w śmietankowym sosie. Do tego zapieczonych w cudownie kruchym cieście filo. To najlepszy przepis jak wykorzystać ciasto filo, aby oczarować bliskich. Polecam gorąco! 

Co to jest ciasto filo?

Ciasto filo (phyllo pastry), gdzie 'phyllo' oznacza w greckim języku 'liść' to bardzo cienkie ciasto zrobione z mąki, wody i odrobiny oleju. Nazwa jest grecka, lecz sama technika jego wykonania pochodzi z Turcji. Gotowe ciasto można kupić w popularnych sklepach spożywczych i dyskontowych. Po upieczeniu ciasto jest chrupkie, wręcz obłędnie chrupkie. I szalenie pyszne!

Składniki

Na kurczaka w sosie śmietankowym:

1 kg piersi kurczaka bez kości, bez skóry, pokrojonej na kawałki wielkości kęsa

1/2 łyżeczki czosnku w proszku

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

1 łyżka oliwy z oliwek

Na sos śmietankowy:

1 łyżka masła

3 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę

1/2 łyżeczki soli

2 szklanki (500 ml) śmietany kremówki 30% lub 36% tłuszczu

1/2 szklanki startego parmezanu

Dodatkowo:

1 paczka ciasto filo

50 g masła, stopionego, do smarowania arkuszy ciasta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Kawałki piersi kurczaka oprósz z obu stron czosnkiem, solą i pieprzem.

Rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu. Gdy tłuszcz jest gorący, włóż na patelnię kawałki piersi kurczaka. Smaż przez 3-4 minuty z każdej strony.

Dodaj masło na patelnię, a następnie dodaj czosnek. Smaż przez 30 sekund. Czosnek nie powinien się zrumienić. 

Dodaj śmietanę i parmezan na patelnię. Mieszaj do połączenia. Doprowadź do wrzenia, gotując przez 2 minuty na większym ogniu. Cały czas mieszaj. Następnie zmniejsz ogień i duś jeszcze 4-6 minut. 

Śmietankową potrawkę z kurczak przełóż do naczynia żaroodpornego. 

Weź najpierw jeden arkusz ciasta filo. Posmaruj arkusz stopionym masłem. Następnie połóż kolejny arkusz i znowu posmaruj go masłem. Ułóż trzy warstwy ciasta. 

Naczynie z kurczakiem w sosie śmietanowym okryj przygotowanym ciastem. Dobrze zawiń lub zalep brzegi ciasta.

Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 20 minut w 180°C.

Podawaj póki gorące i chrupkie!

Kuchnia grecka. Milfej - deser w cieście filo
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE