Śmietankowy kurczak w cieście filo: najlepszy przepis jak wykorzystać ciasto filo
2021-04-16
łatwy
30 min
6
Śmietankowy kurczak zapieczony w cieście filo to petarda smaku! Spróbujcie koniecznie soczystych kawałków piersi kurczaka w śmietankowym sosie. Do tego zapieczonych w cudownie kruchym cieście filo. To najlepszy przepis jak wykorzystać ciasto filo, aby oczarować bliskich. Polecam gorąco!
Co to jest ciasto filo?
Ciasto filo (phyllo pastry), gdzie 'phyllo' oznacza w greckim języku 'liść' to bardzo cienkie ciasto zrobione z mąki, wody i odrobiny oleju. Nazwa jest grecka, lecz sama technika jego wykonania pochodzi z Turcji. Gotowe ciasto można kupić w popularnych sklepach spożywczych i dyskontowych. Po upieczeniu ciasto jest chrupkie, wręcz obłędnie chrupkie. I szalenie pyszne!
SKŁADNIKI
- Na kurczaka w sosie śmietankowym:
- 1 kg piersi kurczaka bez kości, bez skóry, pokrojonej na kawałki wielkości kęsa
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Na sos śmietankowy:
- 1 łyżka masła
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szklanki (500 ml) śmietany kremówki 30% lub 36% tłuszczu
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- Dodatkowo:
- 1 paczka ciasto filo
- 50 g masła, stopionego, do smarowania arkuszy ciasta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kawałki piersi kurczaka oprósz z obu stron czosnkiem, solą i pieprzem.
- Rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu. Gdy tłuszcz jest gorący, włóż na patelnię kawałki piersi kurczaka. Smaż przez 3-4 minuty z każdej strony.
- Dodaj masło na patelnię, a następnie dodaj czosnek. Smaż przez 30 sekund. Czosnek nie powinien się zrumienić.
- Dodaj śmietanę i parmezan na patelnię. Mieszaj do połączenia. Doprowadź do wrzenia, gotując przez 2 minuty na większym ogniu. Cały czas mieszaj. Następnie zmniejsz ogień i duś jeszcze 4-6 minut.
- Śmietankową potrawkę z kurczak przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Weź najpierw jeden arkusz ciasta filo. Posmaruj arkusz stopionym masłem. Następnie połóż kolejny arkusz i znowu posmaruj go masłem. Ułóż trzy warstwy ciasta.
- Naczynie z kurczakiem w sosie śmietanowym okryj przygotowanym ciastem. Dobrze zawiń lub zalep brzegi ciasta.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 20 minut w 180°C.
- Podawaj póki gorące i chrupkie!
Kuchnia grecka. Milfej - deser w cieście filo