Śmietankowy kurczak w cieście filo: najlepszy przepis jak wykorzystać ciasto filo

Śmietankowy kurczak w cieście filo: najlepszy przepis jak wykorzystać ciasto filo
Autor: Shutterstock.com Kurczak w śmietankowym sosie zapieczony pod kruchym ciastem filo (phyllo)
łatwy
30 min
6

Śmietankowy kurczak zapieczony w cieście filo to petarda smaku! Spróbujcie koniecznie soczystych kawałków piersi kurczaka w śmietankowym sosie. Do tego zapieczonych w cudownie kruchym cieście filo. To najlepszy przepis jak wykorzystać ciasto filo, aby oczarować bliskich. Polecam gorąco! 

Co to jest ciasto filo?

Ciasto filo (phyllo pastry), gdzie 'phyllo' oznacza w greckim języku 'liść' to bardzo cienkie ciasto zrobione z mąki, wody i odrobiny oleju. Nazwa jest grecka, lecz sama technika jego wykonania pochodzi z Turcji. Gotowe ciasto można kupić w popularnych sklepach spożywczych i dyskontowych. Po upieczeniu ciasto jest chrupkie, wręcz obłędnie chrupkie. I szalenie pyszne!

SKŁADNIKI

  • Na kurczaka w sosie śmietankowym:
  • 1 kg piersi kurczaka bez kości, bez skóry, pokrojonej na kawałki wielkości kęsa
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Na sos śmietankowy:
  • 1 łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki (500 ml) śmietany kremówki 30% lub 36% tłuszczu
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • Dodatkowo:
  • 1 paczka ciasto filo
  • 50 g masła, stopionego, do smarowania arkuszy ciasta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kawałki piersi kurczaka oprósz z obu stron czosnkiem, solą i pieprzem.
  • Rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu. Gdy tłuszcz jest gorący, włóż na patelnię kawałki piersi kurczaka. Smaż przez 3-4 minuty z każdej strony.
  • Dodaj masło na patelnię, a następnie dodaj czosnek. Smaż przez 30 sekund. Czosnek nie powinien się zrumienić. 
  • Dodaj śmietanę i parmezan na patelnię. Mieszaj do połączenia. Doprowadź do wrzenia, gotując przez 2 minuty na większym ogniu. Cały czas mieszaj. Następnie zmniejsz ogień i duś jeszcze 4-6 minut. 
  • Śmietankową potrawkę z kurczak przełóż do naczynia żaroodpornego. 
  • Weź najpierw jeden arkusz ciasta filo. Posmaruj arkusz stopionym masłem. Następnie połóż kolejny arkusz i znowu posmaruj go masłem. Ułóż trzy warstwy ciasta. 
  • Naczynie z kurczakiem w sosie śmietanowym okryj przygotowanym ciastem. Dobrze zawiń lub zalep brzegi ciasta.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 20 minut w 180°C.
  • Podawaj póki gorące i chrupkie!
Kuchnia grecka. Milfej - deser w cieście filo
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej