Smażonka ziemniaczano-kapuściana. Ten góralski przysmak to hit na chłodne dni
2023-04-19
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Smażonka ziemniaczano-kapuściana w góralskim stylu to tanie, proste danie na chłodne dni. Treściwe i sycące, smaczne i nie wymagające specjalnych umiejętności. Można od razu zrobić podwójną porcję i mieć obiad na dwa dni.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 3-4 ziemniaki
- 300 g boczku wędzonego
- 3 cebule
- majeranek
- sól i pieprz
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Nie rozgotować!
- Kapustę, jeśli jest za kwaśna przepłukać, pokroić na mniejsze wiórki, ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody.
- Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na dużej patelni. Gdy wytopi się z niego tłuszcz dodać posiekaną cebulę.
- Gdy cebula się zeszkli, dodać kapustę i ziemniaki. Przyprawić. Smażyć razem przez chwile, delikatnie mieszając.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Zobacz też nasze przepisy na dania z młodych ziemniaków (ze starych też się udadzą)