Smażonka ziemniaczano-kapuściana. Ten góralski przysmak to hit na chłodne dni

Smażonka
Autor: Shutterstock Smażonka to tradycyjne dane z Beskidów.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Smażonka ziemniaczano-kapuściana w góralskim stylu to tanie, proste danie na chłodne dni. Treściwe i sycące, smaczne i nie wymagające specjalnych umiejętności. Można od razu zrobić podwójną porcję i mieć obiad na dwa dni.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 3-4 ziemniaki
  • 300 g boczku wędzonego
  • 3 cebule
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Nie rozgotować!
  • Kapustę, jeśli jest za kwaśna przepłukać, pokroić na mniejsze wiórki, ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody.
  • Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na dużej patelni. Gdy wytopi się z niego tłuszcz dodać posiekaną cebulę.
  • Gdy cebula się zeszkli, dodać kapustę i ziemniaki. Przyprawić. Smażyć razem przez chwile, delikatnie mieszając.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Zobacz też nasze przepisy na dania z młodych ziemniaków (ze starych też się udadzą)

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej