Smażona wołowina ze szparagami i sezamem

2021-03-29
Smażona wołowina ze szparagami i sezamem
Autor: Shutterstock Smażona wołowina ze szparagami i sezamem
łatwy
30 min
4

Smażona wołowina  ze szparagami i sezamem jest przyrządzana na sposób azjatycki, w sojowej marynacie. Podajemy ją z ryżem. Tak jak większość dań tego typu przyrządza się ją bardzo prosto. Może stanowić ciekawą alternatywę dla codziennego mięsnego obiadu w postaci kotleta i ziemniaków.

SKŁADNIKI

  • 700 g wołowiny okrojonej z tłuszczu i pociętej w cienkie paseczki
  • 250 g ryżu długoziarnistego
  • ok. 500 g świeżych szparagów oczyszczonych i pokrojonych
  • 120 ml. bulionu
  • 5 łyżek oleju (arachidowego lub sezamowego)
  • 10 g świeżego imbiru startego na tarce
  • 1 ząbek czosnku przetarty przez praskę
  • 2 łyżki uprażonych ziaren sezamu
  • Marynata do mięsa:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej (lub skrobi ziemniaczanej)
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka oleju (arachidowego lub sezamowego)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka wódki (czystej lub wiśniówki) - opcjonalnie
  • Na sos:
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wódki - opcjonalnie
  • 1 łyżka oleju (arachidowego lub sezamowego)
  • 1/4 łyżeczki sosu Tabasco
  • 4 łyżki wody lub bulionu
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki marynaty mieszamy w misce, dodajemy wołowinę, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do lodówki na 30 min.
  • W tym czasie robimy sos mieszając dokładnie jego składniki oraz gotujemy ryż.
  • W dużym woku lub na głębokiej patelni podgrzewamy 2 łyżki oleju, smażymy marynowaną wołowinę, aż mięso zbrązowieje. Przekładamy usmażone mięso na talerz.
  • Na reszcie oleju podsmażamy imbir i czosnek, wrzucamy szparagi i smażymy przez 1 minutę, następnie dolewamy wodę lub bulion i gotujemy pod przykryciem ok. 2 minuty.
  • Dodajemy mięso, sos i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze ok. 5 minut. Mięso powinno być miękkie a sos gęsty.
  • Podajemy na gorącym ryżu i posypujemy sezamem.