Smażona wątróbka z piekarnika: podajemy dobry przepis
2021-03-29
średni
60 min
4
Dziwne, że tak dużo osób, a szczególnie dzieci, na słowo wątróbka wykrzywia się z niesmakiem. Przecież z wątróbki drobiowej przyrządza się znakomite dania. Jednym z nich jest wątróbka smażona w panierce z cebulą, którą serwujemy z piekarnika. Tym daniem można przekonać do wątróbki każdego.
SKŁADNIKI
- 1 kg wątróbki drobiowej
- 3-4 cebule
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku
- mąka
- 3 jajka
- bułka tarta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zanim zaczniemy smażyć wątróbkę, trzeba wcześniej przygotować cebulę (na 1 kg wątróbki przynajmniej 3-4). Kroimy ją na średniej grubości talarki. Smażymy na oleju do uzyskania lekko złocistego koloru, pod koniec smażenia cebulę trochę solimy i doprawiamy pieprzem. Nie może być zbyt mocno wysmażona, bo potem będzie jeszcze nabierać koloru w piekarniku.
- Wątróbkę drobiową (najlepiej kurzą, ale i indycza nie jest zła) dobrze płuczemy w wodzie (najlepiej w misce), oczyszczamy z wszelkich błonek, farfocli i pozostałości żółci, przecinamy na pół w najwęższym miejscu (cała wątróbka na patelni pęcznieje i gorzej się smażą boki), odcedzamy na sitku.
- Przygotowujemy panierkę. Do jednego pojemnika (miseczki) sypiemy mąkę, w drugim roztrzepujemy jajka (na 1 kg wątróbki przynajmniej 3 szt.), do trzeciego sypiemy bułkę tartą. Na patelni rozgrzewamy olej. Kolejność obtaczania wątróbki jest następująca: mąka, jajko, bułka. W każdym z tych składników trzeba to zrobić jak najbardziej dokładnie. Wątróbkę obsmażamy z obu stron na lekko brązowy kolor. Nie należy wątróbki smażyć na dużym ogniu, bo spali się wierzch, a środek pozostanie surowy.
- Po usmażeniu układamy warstwę wątróbki w naczyniu żaroodpornym lub w innym, które można wstawić do piekarnika. Solimy i układamy na wątróbce cebulę. Podczas gdy będziemy smażyć kolejną porcję wątróbki, tę już gotową wstawiamy do piekarnika nagrzanego najwyżej do 90 st. Kolejną warstwę wątróbki układamy na tej pierwsze i doprawiamy solą i cebulą. Gdy już usmażone będzie wszystko, wstawiamy wątróbkę do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Sygnałem do jej wyjęcia będzie mocno zrumieniona cebula.
- Smażoną wątróbkę z piekarnika podajemy na ciepło, chociaż i na zimno jest pyszna. Najlepiej smakuje z chlebem i ogórkiem kiszonym.