Smakowity kurczak po węgiersku - duszony z papryką i czosnkiem
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Pyszne udka w węgierskim stylu. Wystarczy przez chwilę podsmażyć mięso a potem udusić wraz z papryką, aby aromaty mięsa i warzyw mogły się nawzajem przeniknąć. Kurczak po węgiersku z papryką to szybki i bardzo smaczny obiad dla rodziny.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 udka
- 2 duże pepryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka posiekanej zieleniny
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso wyluzować i lekko zbić, naszpikować paseczkami czosnku, natrzeć solą pieprzem i papryką.
- Na patelni mocno rozgrzać olej i smażyć na nim kurczaka na dużym ogniu.
- Gdy się zrumieni, dodać pokrojoną w krążki paprykę, przykryć i dusić 15 minut.
- Podawać posypane zieleniną, z ziemniakami i surówką.