Smakowita zapiekanka z młodych ziemniaków i kiełbasy - proste pyszności!
2021-05-17
łatwy
30 min
4
Zapiekanka z młodych ziemniaków i kiełbasy to niedrogie, łatwe do przygotowania danie pełne smaku i aromatu. Młode ziemniaki to doskonałe towarzystwo dla boczku, kiełbasy i koperku. Razem tworzą danie sycące i pyszne.
SKŁADNIKI
- 700-800 g niedużych młodych ziemniaków
- 1 cebula
- 2 marchewki
- ok. 400 g niezbyt tłustej kiełbasy
- 100 g boczku wędzonego
- pęczek koperku
- sól, pieprz, rozmaryn
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wyszorowane ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku na półmiękko. Odcedzić.
- Kiełbasę pokroić w odpowiadające nam kawałki, boczek pokroić w paseczki.
- Cebulę pokroić w średniej wielkości kostkę, a marchewki w plasterki. lub półplasterki - zależnie od wielkości warzyw.
- Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Podsmażyć kiełbasę oraz boczek. Po chwili dodać cebulę oraz marchewkę. Smażyć wszystko razem przez kilka minut. Dodać ugotowane ziemniaki. Oprószamy rozmarynem, solą i pieprzem.
- Przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.