Smakowita zapiekanka z młodych ziemniaków i kiełbasy - proste pyszności!

Smakowita zapiekanka z młodych ziemniaków i kiełbasy - proste pyszności!
Autor: Shutterstock Jeśli młode ziemniaki mają różną wielkość, przed gotowaniem przekrój je na mniej wiecej równe kawałki, by ugotowały się i upiekły w jednakowym czasie
łatwy
30 min
4

Zapiekanka z młodych ziemniaków i kiełbasy to niedrogie, łatwe do przygotowania danie pełne smaku i aromatu. Młode ziemniaki to doskonałe towarzystwo dla boczku, kiełbasy i koperku. Razem tworzą danie sycące i pyszne.

SKŁADNIKI

  • 700-800 g niedużych młodych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • ok. 400 g niezbyt tłustej kiełbasy
  • 100 g boczku wędzonego
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz, rozmaryn

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wyszorowane ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku na półmiękko. Odcedzić.
  • Kiełbasę pokroić w odpowiadające nam kawałki, boczek pokroić w paseczki.
  • Cebulę pokroić w średniej wielkości kostkę, a marchewki w plasterki. lub półplasterki - zależnie od wielkości warzyw.
  • Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Podsmażyć kiełbasę oraz  boczek. Po chwili dodać cebulę oraz marchewkę. Smażyć wszystko razem przez kilka minut. Dodać ugotowane ziemniaki. Oprószamy rozmarynem, solą i pieprzem.
  • Przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej