Smakowita karkówka duszona w pomidorach: wieprzowy gulasz rozpływający się w ustach

Smakowita karkówka duszona w pomidorach: przepis na wieprzowy gulasz rozpływający się w ustach
Autor: Shutterstock Obłędnie pyszny gulasz z karkówki wieprzowej
łatwy
45 min
4

Karkówka duszona w pomidorach, a właściwie w sosie podobnym do bolońskiego, jest przepyszna! Ten wieprzowy gulasz po prostu rozpływa się w ustach. Wypróbujcie koniecznie przepis na karkówkę duszoną w sosie pomidorowym!

SKŁADNIKI

  • 500 g wieprzowego schabu karkowego
  • 1 cebula
  • 100 g marchewki
  • 60 g selera
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mieszanki włoskich przypraw
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karkówkę pokroić na plastry grubości 3 cm, a następnie każdy plaster pokroić na paski o szerokości 3 cm, a te w kostkę o boku 3 cm. 
  • Cebulę obrać i drobno posiekać. Marchewkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  • W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać pokrojoną  karkówkę i zrumienić z każdej strony. Wyjąć i odstawić.
  • Do rondla dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać marchewkę i seler oraz czosnek i smażyć jeszcze 2-3 minuty.
  • Do rondla wlać krojone pomidory razem z sokiem własnym. Puszkę po pomidorach napełnić wodą i wlać do rondla. Dodać przyprawy. 
  • Zawartość rondla doprowadzić do wrzenia. Dodać obsmażoną karkówkę. Przykryć pokrywką i dusić około 1 godziny. W trakcie duszenia, zagląda do garnka i ewentualnie uzupełniać płyn. 
  • Podawać z gotowanymi ziemniakami lub makaronem. Doskonale pasuje również kasza gryczana. 
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej