Smakowita karkówka duszona w pomidorach: wieprzowy gulasz rozpływający się w ustach
2020-10-18
łatwy
45 min
4
Karkówka duszona w pomidorach, a właściwie w sosie podobnym do bolońskiego, jest przepyszna! Ten wieprzowy gulasz po prostu rozpływa się w ustach. Wypróbujcie koniecznie przepis na karkówkę duszoną w sosie pomidorowym!
SKŁADNIKI
- 500 g wieprzowego schabu karkowego
- 1 cebula
- 100 g marchewki
- 60 g selera
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka mieszanki włoskich przypraw
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karkówkę pokroić na plastry grubości 3 cm, a następnie każdy plaster pokroić na paski o szerokości 3 cm, a te w kostkę o boku 3 cm.
- Cebulę obrać i drobno posiekać. Marchewkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Czosnek przecisnąć przez praskę.
- W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać pokrojoną karkówkę i zrumienić z każdej strony. Wyjąć i odstawić.
- Do rondla dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać marchewkę i seler oraz czosnek i smażyć jeszcze 2-3 minuty.
- Do rondla wlać krojone pomidory razem z sokiem własnym. Puszkę po pomidorach napełnić wodą i wlać do rondla. Dodać przyprawy.
- Zawartość rondla doprowadzić do wrzenia. Dodać obsmażoną karkówkę. Przykryć pokrywką i dusić około 1 godziny. W trakcie duszenia, zagląda do garnka i ewentualnie uzupełniać płyn.
- Podawać z gotowanymi ziemniakami lub makaronem. Doskonale pasuje również kasza gryczana.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.