Smakowita karkówka duszona w pomidorach: wieprzowy gulasz rozpływający się w ustach

Karkówka duszona w pomidorach, a właściwie w sosie podobnym do bolońskiego, jest przepyszna! Ten wieprzowy gulasz po prostu rozpływa się w ustach. Wypróbujcie koniecznie przepis na karkówkę duszoną w sosie pomidorowym!
500 g wieprzowego schabu karkowego
1 cebula
100 g marchewki
60 g selera
4 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
2 łyżki oleju
1 łyżeczka mieszanki włoskich przypraw
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Karkówkę pokroić na plastry grubości 3 cm, a następnie każdy plaster pokroić na paski o szerokości 3 cm, a te w kostkę o boku 3 cm.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Marchewkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Czosnek przecisnąć przez praskę.
W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać pokrojoną karkówkę i zrumienić z każdej strony. Wyjąć i odstawić.
Do rondla dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać marchewkę i seler oraz czosnek i smażyć jeszcze 2-3 minuty.
Do rondla wlać krojone pomidory razem z sokiem własnym. Puszkę po pomidorach napełnić wodą i wlać do rondla. Dodać przyprawy.
Zawartość rondla doprowadzić do wrzenia. Dodać obsmażoną karkówkę. Przykryć pokrywką i dusić około 1 godziny. W trakcie duszenia, zagląda do garnka i ewentualnie uzupełniać płyn.
Podawać z gotowanymi ziemniakami lub makaronem. Doskonale pasuje również kasza gryczana.