Smakowita karkówka duszona w pomidorach: wieprzowy gulasz rozpływający się w ustach

2020-10-18
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Smakowita karkówka duszona w pomidorach: przepis na wieprzowy gulasz rozpływający się w ustach
Autor: Shutterstock Obłędnie pyszny gulasz z karkówki wieprzowej
łatwy
45 min
4

Karkówka duszona w pomidorach, a właściwie w sosie podobnym do bolońskiego, jest przepyszna! Ten wieprzowy gulasz po prostu rozpływa się w ustach. Wypróbujcie koniecznie przepis na karkówkę duszoną w sosie pomidorowym!

Składniki

500 g wieprzowego schabu karkowego

1 cebula

100 g marchewki

60 g selera

4 ząbki czosnku

1 puszka pomidorów krojonych

2 łyżki oleju

1 łyżeczka mieszanki włoskich przypraw

sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Karkówkę pokroić na plastry grubości 3 cm, a następnie każdy plaster pokroić na paski o szerokości 3 cm, a te w kostkę o boku 3 cm. 

Cebulę obrać i drobno posiekać. Marchewkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Czosnek przecisnąć przez praskę.

W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać pokrojoną  karkówkę i zrumienić z każdej strony. Wyjąć i odstawić.

Do rondla dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać marchewkę i seler oraz czosnek i smażyć jeszcze 2-3 minuty.

Do rondla wlać krojone pomidory razem z sokiem własnym. Puszkę po pomidorach napełnić wodą i wlać do rondla. Dodać przyprawy. 

Zawartość rondla doprowadzić do wrzenia. Dodać obsmażoną karkówkę. Przykryć pokrywką i dusić około 1 godziny. W trakcie duszenia, zagląda do garnka i ewentualnie uzupełniać płyn. 

Podawać z gotowanymi ziemniakami lub makaronem. Doskonale pasuje również kasza gryczana. 

Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.