Słoneczny kurczak duszony z batatami, papryką i kukurydzą

Słoneczny kurczak duszony z batatami, paparyką i kukurydzą
Autor: Shutterstock To jedngarnkowe danie jest bogate w roślinny błonnik, karoten i... smak!
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Lubicie dania jednogarnkowe? Jeśli tak to słoneczny kurczak jest dla was. To łatwe do przygotowania danie w pięknym kolorze, który zawdzięcza składnikom i przyprawom. Smaczne, niskokaloryczne, pełne roślinnego błonnika i karotenu.

SKŁADNIKI

  • 1 podwójna spora pierś z kurczaka
  • 3 bataty
  • puszka kukurydzy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 czerwona cebula
  • 1/4 kostki masła
  • 2 szklanki bulionu - warzywnego lub drobiowego
  • sól, pieprz, wędzona papryka, chili

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bataty obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka z grubym dnem i zalać gorącym bulionem, gotować na małym ogniu.
  • Kurczaka pokroić w kostkę wielkości kawałków batatów, Hojnie oprószyć przyprawami, obsmażyć na maśle, dodać do batatów.
  • Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę. Także dodać do batatów. Wsypać odsączoną z zalewy kukurydzę.
  • Gotować na wolnym ogniu aż bataty i kurczak będą miękkie, a nadmiar płynu wyparuje.
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej