Słoneczny kurczak duszony z batatami, papryką i kukurydzą
2021-11-30

łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Lubicie dania jednogarnkowe? Jeśli tak to słoneczny kurczak jest dla was. To łatwe do przygotowania danie w pięknym kolorze, który zawdzięcza składnikom i przyprawom. Smaczne, niskokaloryczne, pełne roślinnego błonnika i karotenu.
SKŁADNIKI
- 1 podwójna spora pierś z kurczaka
- 3 bataty
- puszka kukurydzy
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 czerwona cebula
- 1/4 kostki masła
- 2 szklanki bulionu - warzywnego lub drobiowego
- sól, pieprz, wędzona papryka, chili
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bataty obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka z grubym dnem i zalać gorącym bulionem, gotować na małym ogniu.
- Kurczaka pokroić w kostkę wielkości kawałków batatów, Hojnie oprószyć przyprawami, obsmażyć na maśle, dodać do batatów.
- Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę. Także dodać do batatów. Wsypać odsączoną z zalewy kukurydzę.
- Gotować na wolnym ogniu aż bataty i kurczak będą miękkie, a nadmiar płynu wyparuje.
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne