Słodki tajine z wołowiną
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Tajine, czy też tadżin, to popularne danie marokańskie przyrządzane w specjalnym glinianym naczyniu z przykrywką. Jeśli masz takie w domu, np. przywiezione z podróży do Maroka, spróbuj przyrządzić oryginalną potrawę tadżin z wołowiną. Ewentualnie spróbuj zrobić tadżin na głębokiej patelni.
SKŁADNIKI
- 300 g udźca wołowego
- 2 cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 8 suszonych moreli
- 6 suszonych śliwek
- 50 g rodzynek
- 2 cebule
- oliwa
- przyprawa do kuchni arabskiej kebab-shoarma Kamis
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- kurkuma, sól morska, pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokrój w grubą kostkę. Zamarynuj je w miodzie z dodatkiem skórki startej z połowy cytryny, cynamonu oraz kurkumy.
- Ułóż gotowe zamarynowane mięso w naczyniu razem z suszonymi owocami i duś do miękkości, podlewając wywarem.
- Cebulę przesmaż na oliwie z dodatkiem miodu i soku z cytryny.
- Ułóż na mięsie pod koniec duszenia.