Słodki gulasz z kurczaka z marchewką i selerem naciowym
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Słodki gulasz z kurczaka z marchewką i selerem naciowym to przepis inspirowany słoneczną kuchnią Wysp Karaibskich. Taki gulasz jest niezwykle wyrazisty i aromatyczny. Takie danie rozjaśni nawet najbardziej ponury dzień.
Przepisy opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 8 pałek z kurczaka lub 4 całe nogi
- 1 cebula
- 3 pomidory
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki posiekanej natki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka soku z limetki
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 szklanki bulionu z kurczaka
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 marchewki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę, pomidory i selera drobno posiekać, dodać szczypiorek, natkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, sok z limetki, sos chili, sól i pieprz.
- Wymieszać marynatę w włożyć w nią nóżki kurczaka bez skóry. Naczynie przykryć i wstawić na noc do lodówki.
- W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać cukier i podgrzewać, aż zacznie się pienić. Wtedy włożyć osączonego z marynaty kurczaka i usmażyć. (Pozostałą marynatę zachować).
- Gdy mięso się zrumieni dolać bulion, przecier i resztę marynaty. Zagotować, dodać pokrojoną w plastry marchew i dusić 45 min. pod przykryciem.
- Zdjąć pokrywkę, ale garnek pozostawić jeszcze na małym ogniu, aby zredukować ilość sosu o połowę. Podawać z ryże.