Słodki gulasz z kurczaka z marchewką i selerem naciowym

2021-03-29
Słodki gulasz z kurczaka z marchewką i selerem naciowym
Autor: Shutterstock Słodki gulasz z kurczaka to potrawa kuchni karaibskiej.
łatwy
25 min
4

Słodki gulasz z kurczaka z marchewką i selerem naciowym to przepis inspirowany słoneczną kuchnią Wysp Karaibskich. Taki gulasz jest niezwykle wyrazisty i aromatyczny. Takie danie rozjaśni nawet najbardziej ponury dzień.

Przepisy opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 8 pałek z kurczaka lub 4 całe nogi
  • 1 cebula
  • 3 pomidory
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki posiekanej natki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka soku z limetki
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 marchewki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę, pomidory i selera drobno posiekać, dodać szczypiorek, natkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, sok z limetki, sos chili, sól i pieprz.
  • Wymieszać marynatę w włożyć w nią nóżki kurczaka bez skóry. Naczynie przykryć i wstawić na noc do lodówki.
  • W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać cukier i podgrzewać, aż zacznie się pienić. Wtedy włożyć osączonego z marynaty kurczaka i usmażyć. (Pozostałą marynatę zachować).
  • Gdy mięso się zrumieni dolać bulion, przecier i resztę marynaty. Zagotować, dodać pokrojoną w plastry marchew i dusić 45 min. pod przykryciem.
  • Zdjąć pokrywkę, ale garnek pozostawić jeszcze na małym ogniu, aby zredukować ilość sosu o połowę. Podawać z ryże.