Skrzydełka pieczone razem z warzywami: proste danie z piekarnika
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Skrzydełka pieczone razem z warzywami to proste danie z piekarnika. Takie potrawy uwielbiamy, jedna blacha i obiad gotowy. Letnie warzywa jak cukinia i bakłażan, do tego cebula i marchewka dla słodyczy, dobrze przyprawione i pyszne skrzydełka. Łatwe w przygotowaniu i pyszne danie z najlepszymi składnikami.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg skrzydełek kurczaka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego lub przyprawy do zup w płynie
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku lub 4 ząbki czosnku roztarte
- 2 marchewki średniej wielkości
- 1 bakłażan
- 1 cukinia średniej wielkości lub 2 mniejsze
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 1 łyżka mieszanki suchych ziół: oregano, bazylii, tyminaku
- sól i pieprz
- pół pęczka natki pietruszki lub kolendry, jeśli lubicie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Skrzydełka pociąć na części. Końcówki zamrozić na wywar do zupy.
- Kawałki skrzydełek polać miodem, sosem sojowym i dodać czosnek. Wymieszać i odstawić na pół godziny lub dłużej do lodówki.
- Bakłażana i cukinię pokroić w grubą kostkę, cebulę na kawałki, marchewkę na talarki. Cytrynę na cienkie plasterki.
- Warzywa wymieszać z olejem i przyprawami.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć skrzydełka, a obok warzywa.
- Blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 40 minut.
- Na 10 minut przed końcem na warzywach ułożyć plasterki cytryny.
- Po wyjęciu z piekarnika warzywa posolić i popieprzyć.
- Podawać póki gorące posypane świeżymi ziołami.