Skrzydełka pieczone razem z warzywami: proste danie z piekarnika

2021-03-29
Skrzydełka pieczone razem z warzywami: proste danie z piekarnika
Autor: Shutterstock Na jednej blasze można przygotować porcję mięsa i warzyw - wszystko za jednym zamachem!
łatwy
30 min
4

Skrzydełka pieczone razem z warzywami to proste danie z piekarnika. Takie potrawy uwielbiamy, jedna blacha i obiad gotowy. Letnie warzywa jak cukinia i bakłażan, do tego cebula i marchewka dla słodyczy, dobrze przyprawione i pyszne skrzydełka. Łatwe w przygotowaniu i pyszne danie z najlepszymi składnikami. 

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg skrzydełek kurczaka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego lub przyprawy do zup w płynie
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku lub 4 ząbki czosnku roztarte
  • 2 marchewki średniej wielkości
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia średniej wielkości lub 2 mniejsze
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 łyżka mieszanki suchych ziół: oregano, bazylii, tyminaku
  • sól i pieprz
  • pół pęczka natki pietruszki lub kolendry, jeśli lubicie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Skrzydełka pociąć na części. Końcówki zamrozić na wywar do zupy. 
  • Kawałki skrzydełek polać miodem, sosem sojowym i dodać czosnek. Wymieszać i odstawić na pół godziny lub dłużej do lodówki. 
  • Bakłażana i cukinię pokroić w grubą kostkę, cebulę na kawałki, marchewkę na talarki. Cytrynę na cienkie plasterki. 
  • Warzywa wymieszać z olejem i przyprawami. 
  • Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć skrzydełka, a obok warzywa. 
  • Blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 40 minut. 
  • Na 10 minut przed końcem na warzywach ułożyć plasterki cytryny. 
  • Po wyjęciu z piekarnika warzywa posolić i popieprzyć. 
  • Podawać póki gorące posypane świeżymi ziołami.