Schab zawijany z pieczarkami. Niedrogie i proste danie, które zawsze smakuje

Zwijany schab
Autor: Shutterstock Zwijany schab robi się podobnie jak zrazy – farszem są pieczarki
łatwy
60 min
4

Zrazy z pieczarkami to alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Są kruche i jednocześnie soczyste. Do tego dochodzi wyśmienity sos grzybowy.

Sos grzybowy, w którym duszone są zawijane kotlety ze schabu, jest dodatkowo podkręcony mączką z suszonych grzybów. Wystarczy grzyby rozgnieść rękoma lub zmiksować na puch (mączkę). Doskonale nadają się do tego kanie (na Pomorzu zwane sowami).

SKŁADNIKI

  • 50 dkg schabu
  • 25 dkg pieczarek
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko lub samo białko
  • bułka tarta
  • bulion lub woda
  • masło klarowane
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta ostrej papryki, tymianek, ziele angielski, liść laurowy, goździk
  • mączka z suszonych grzybów
  • opcjonalnie: śmietana

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab podzielić na kotlety, każdy rozbić (najlepiej przez folię spożywczą).
  • Część pieczarek pokroić w drobną kostkę, drugą w plastry.
  • Natkę pietruszki posiekać.
  • Na klarowanym maśle udusić pieczarki pokrojone w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Pod koniec duszenia dodać natkę pietruszki. Przełożyć do naczynia i pozwolić grzybom ostygnąć.
  • Kotlety schabowe oprószyć solą, pieprzem, ostrą papryką i tymiankiem. Na każdy położyć farsz z pieczarek. Zwinąć jak zrazy lub kotlety de volaille. Jeśli masz obawę, że zrazy się rozwiną w czasie duszenia, zepnij je wykałaczką lub obwiąż bawełnianą nicią.
  • Każdy zwinięty kotlet zanurzyć w rozkłóconym jajku (bądź samym białku), a później w bułce tartej.
  • Obsmażyć kotlety z każdej strony.
  • Do zrazów ze schabu dodać resztę pieczarek. Chwilę poddusić.
  • Całość zalać bulionem lub wodą, tak by sięgała do 2/3 wysokości zrazów.
  • Dodać ziele angielskie, liść laurowy, goździk oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Ewentualnie dosolić.
  • W czasie duszenia (pod przykryciem) obrócić zrazy. Sprawdzać widelcem, czy są miękkie z każdej strony.
  • Pod koniec duszenia zaciągnąć sos mączką z suszonych grzybów. Bardzo łatwo ją zrobić: jeśli grzyby są bardzo suche, wystarczy je skruszyć rękoma; można też je po prostu zemleć na puch. Łyżkę takiej mączki rozprowadzić ze śmietaną (opcjonalnie – można z niej zrezygnować) i kilkoma łyżkami sosu. W tej postaci dodać do sosu. Chwilę całość dusić.
  • Podawać z bagietką albo ziemniakami i kiszonym ogórkiem albo inną sałatką warzywną.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej