Schab zawijany z pieczarkami. Niedrogie i proste danie, które zawsze smakuje
2022-08-03
łatwy
60 min
4
Zrazy z pieczarkami to alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Są kruche i jednocześnie soczyste. Do tego dochodzi wyśmienity sos grzybowy.
Sos grzybowy, w którym duszone są zawijane kotlety ze schabu, jest dodatkowo podkręcony mączką z suszonych grzybów. Wystarczy grzyby rozgnieść rękoma lub zmiksować na puch (mączkę). Doskonale nadają się do tego kanie (na Pomorzu zwane sowami).
SKŁADNIKI
- 50 dkg schabu
- 25 dkg pieczarek
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- jajko lub samo białko
- bułka tarta
- bulion lub woda
- masło klarowane
- przyprawy: sól, pieprz, szczypta ostrej papryki, tymianek, ziele angielski, liść laurowy, goździk
- mączka z suszonych grzybów
- opcjonalnie: śmietana
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab podzielić na kotlety, każdy rozbić (najlepiej przez folię spożywczą).
- Część pieczarek pokroić w drobną kostkę, drugą w plastry.
- Natkę pietruszki posiekać.
- Na klarowanym maśle udusić pieczarki pokrojone w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Pod koniec duszenia dodać natkę pietruszki. Przełożyć do naczynia i pozwolić grzybom ostygnąć.
- Kotlety schabowe oprószyć solą, pieprzem, ostrą papryką i tymiankiem. Na każdy położyć farsz z pieczarek. Zwinąć jak zrazy lub kotlety de volaille. Jeśli masz obawę, że zrazy się rozwiną w czasie duszenia, zepnij je wykałaczką lub obwiąż bawełnianą nicią.
- Każdy zwinięty kotlet zanurzyć w rozkłóconym jajku (bądź samym białku), a później w bułce tartej.
- Obsmażyć kotlety z każdej strony.
- Do zrazów ze schabu dodać resztę pieczarek. Chwilę poddusić.
- Całość zalać bulionem lub wodą, tak by sięgała do 2/3 wysokości zrazów.
- Dodać ziele angielskie, liść laurowy, goździk oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Ewentualnie dosolić.
- W czasie duszenia (pod przykryciem) obrócić zrazy. Sprawdzać widelcem, czy są miękkie z każdej strony.
- Pod koniec duszenia zaciągnąć sos mączką z suszonych grzybów. Bardzo łatwo ją zrobić: jeśli grzyby są bardzo suche, wystarczy je skruszyć rękoma; można też je po prostu zemleć na puch. Łyżkę takiej mączki rozprowadzić ze śmietaną (opcjonalnie – można z niej zrezygnować) i kilkoma łyżkami sosu. W tej postaci dodać do sosu. Chwilę całość dusić.
- Podawać z bagietką albo ziemniakami i kiszonym ogórkiem albo inną sałatką warzywną.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne