Schab w sosie cebulowym – wyśmienity pomysł na to, co zrobić ze schabu w plastrach
2022-07-27
łatwy
50 min
4
Schab w sosie cebulowym jest niezwykle aromatyczny i kruchy. Jeśli mięso obsmażymy na maśle klarowanym, a do sosu dodamy kawałki zimnego masła, to podkreślimy maślany smak, który doskonale współgra z cebulą, podobnie jak białe wino.
Schab w sosie cebulowym jest alternatywą dla tradycyjnych kotletów – tutaj są one dodatkowo duszone w cebuli. Zyskujemy przy tym pyszny cebulowo-maślany sos z winnym posmakiem w tle. Sosu nie trzeba zaciągać mąką – wystarczą kawałki zimnego masła, które go zagęszczą i wzmocnią maślane klimaty.
SKŁADNIKI
- schab na 4 plastry
- 4 średnie cebule
- jajko (lub białka, które nam zostały z pieczenia ciasta)
- mąka
- bułka tarta
- masło klarowane
- ok. 2 szklanki bulionu
- pół szklanki półwytrawnego białego wina
- przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, goździk
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić w piórka.
- Schab podzielić na 4 plastry o grubości 1,5– 2 cm.
- Rozbić mięso tłuczkiem.
- Każdy plaster mięsa doprawić solą i pieprzem.
- Rozkłócić jajko.
- Czas na panierkę: każdy plaster mięsa zanurzyć najpierw w mące, otrzepawszy z nadmiaru, a następnie w jajku i bułce tartej.
- Obsmażyć kotlety – po 3 minuty na każdą stronę – na dużym ogniu. Przełożyć do osobnego naczynia.
- Na pozostałym tłuszczu zrumienić cebulę (dodać masła klarowanego, jeśli trzeba). Posolić ją.
- Zalać cebulę winem. Gotować, aż cebula wchłonie wino. Następnie dodać bulion oraz listek laurowy, ziele angielskie i goździk.
- Do sosu włożyć usmażone wcześniej kotlety. Dusić pod przykryciem przez pół godziny.
- Jeśli uznamy, że sos jest zbyt rzadki, warto dodać małe kawałki zimnego masła – doskonale zagęści to sos.
- Podawać z ziemniakami lub bagietką oraz ogórkami kiszonymi.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne