Schab w sosie cebulowym – wyśmienity pomysł na to, co zrobić ze schabu w plastrach

Schab w sosie cebulowym
Autor: Shutterstock Schab w sosie cebulowym to wyśmienite połączenie smaku wieprzowiny z cebulą, winem i masłem
łatwy
50 min
4

Schab w sosie cebulowym jest niezwykle aromatyczny i kruchy. Jeśli mięso obsmażymy na maśle klarowanym, a do sosu dodamy kawałki zimnego masła, to podkreślimy maślany smak, który doskonale współgra z cebulą, podobnie jak białe wino.

Schab w sosie cebulowym jest alternatywą dla tradycyjnych kotletów – tutaj są one dodatkowo duszone w cebuli. Zyskujemy przy tym pyszny cebulowo-maślany sos z winnym posmakiem w tle. Sosu nie trzeba zaciągać mąką – wystarczą kawałki zimnego masła, które go zagęszczą i wzmocnią maślane klimaty.

SKŁADNIKI

  • schab na 4 plastry
  • 4 średnie cebule
  • jajko (lub białka, które nam zostały z pieczenia ciasta)
  • mąka
  • bułka tarta
  • masło klarowane
  • ok. 2 szklanki bulionu
  • pół szklanki półwytrawnego białego wina
  • przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, goździk

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić w piórka.
  • Schab podzielić na 4 plastry o grubości 1,5– 2 cm.
  • Rozbić mięso tłuczkiem.
  • Każdy plaster mięsa doprawić solą i pieprzem.
  • Rozkłócić jajko.
  • Czas na panierkę: każdy plaster mięsa zanurzyć najpierw w mące, otrzepawszy z nadmiaru, a następnie w jajku i bułce tartej.
  • Obsmażyć kotlety – po 3 minuty na każdą stronę – na dużym ogniu. Przełożyć do osobnego naczynia.
  • Na pozostałym tłuszczu zrumienić cebulę (dodać masła klarowanego, jeśli trzeba). Posolić ją.
  • Zalać cebulę winem. Gotować, aż cebula wchłonie wino. Następnie dodać bulion oraz listek laurowy, ziele angielskie i goździk.
  • Do sosu włożyć usmażone wcześniej kotlety. Dusić pod przykryciem przez pół godziny.
  • Jeśli uznamy, że sos jest zbyt rzadki, warto dodać małe kawałki zimnego masła – doskonale zagęści to sos.
  • Podawać z ziemniakami lub bagietką oraz ogórkami kiszonymi.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej