Schab po wiedeńsku – pyszne kotlety z jajkiem sadzonym

Schab z jajkiem sadzonym
Autor: Shutterstock Sznycel po wiedeńsku w w Polsce jest tradycyjnie podawany z jajkiem sadzonym
łatwy
15 min
4

Schab po wiedeńsku (inna nazwa: sznycel po wiedeńsku) to wersja kotleta schabowego na bogato. Tradycyjnie usmażony kotlet jest bowiem serwowany z jajkiem sadzonym.

Aby schab był soczysty, dobrze jest go najpierw zanurzyć w mące, a dopiero wówczas w jajku i panierce z bułki tartej.

Do smażenia kotletów świetnie pasuje smalec – najzdrowszy i najlepiej nadający się do smażenia jest smalec gęsi lub kaczy albo masło klarowane.

Do panierki nie musimy używać całego jajka – wystarczą białka pozostałe z pieczenia ciasta.

SKŁADNIKI

  • schab na 4 kotlety
  • 5 jajek lub 4 jajka i białko
  • mąka
  • bułka tarta
  • smalec lub masło klarowane
  • przyprawy: sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Skroić schab na 4 plastry. Powinny mieć grubość 1,5– 2 cm.
  • Mięso rozbić tłuczkiem, począwszy od środka do brzegów schabu.
  • Każdy plaster mięsa doprawić solą i pieprzem.
  • Mięso oprószyć lekko mąką, otrzepać z nadmiaru.
  • Rozkłócić jajko.
  • Zanurzyć wszystkie plastry, następnie każdy kolejno panierować w bułce tartej.
  • Obsmażyć kotlety na mocnym ogniu – po 4 minuty na każdą stronę.
  • Na osobnej patelni usmażyć (najlepiej na maśle klarowanym) 4 sadzone jajka.
  • Usmażone kotlety wyłożyć na talerz. Na każdym kotlecie ułożyć po sadzonym jajku.
  • Podawać z ziemniakami i surówką lub kiszonymi ogórkami.
Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia? Jak smażyć zdrowo?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej