Schab po wiedeńsku – pyszne kotlety z jajkiem sadzonym
2022-07-27
łatwy
15 min
4
Schab po wiedeńsku (inna nazwa: sznycel po wiedeńsku) to wersja kotleta schabowego na bogato. Tradycyjnie usmażony kotlet jest bowiem serwowany z jajkiem sadzonym.
Aby schab był soczysty, dobrze jest go najpierw zanurzyć w mące, a dopiero wówczas w jajku i panierce z bułki tartej.
Do smażenia kotletów świetnie pasuje smalec – najzdrowszy i najlepiej nadający się do smażenia jest smalec gęsi lub kaczy albo masło klarowane.
Do panierki nie musimy używać całego jajka – wystarczą białka pozostałe z pieczenia ciasta.
SKŁADNIKI
- schab na 4 kotlety
- 5 jajek lub 4 jajka i białko
- mąka
- bułka tarta
- smalec lub masło klarowane
- przyprawy: sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Skroić schab na 4 plastry. Powinny mieć grubość 1,5– 2 cm.
- Mięso rozbić tłuczkiem, począwszy od środka do brzegów schabu.
- Każdy plaster mięsa doprawić solą i pieprzem.
- Mięso oprószyć lekko mąką, otrzepać z nadmiaru.
- Rozkłócić jajko.
- Zanurzyć wszystkie plastry, następnie każdy kolejno panierować w bułce tartej.
- Obsmażyć kotlety na mocnym ogniu – po 4 minuty na każdą stronę.
- Na osobnej patelni usmażyć (najlepiej na maśle klarowanym) 4 sadzone jajka.
- Usmażone kotlety wyłożyć na talerz. Na każdym kotlecie ułożyć po sadzonym jajku.
- Podawać z ziemniakami i surówką lub kiszonymi ogórkami.
Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia? Jak smażyć zdrowo?