Schab po szwajcarsku. Klasyczne danie, które podbije niejedno podniebienie
Schab po szwajcarsku, zwany także cordon bleu, to pyszna propozycja na rodzinny obiad. Pierwszy przepis na szwajcara pojawił się w latach 40. XX wieku w Brig w Szwajcarii. Jego cechą charakterystyczną, nadającą kotletom wyjątkowy smak, jest wypełnienie z żółtego sera i szynki. Natomiast mięso jest delikatne i soczyste. Warto skorzystać z tego przepisu, ponieważ schab po szwajcarsku robi się szybko, składniki są w sklepach przez cały rok, a efekt smakowy jest przepyszny.
Jak się robi kotlet po szwajcarsku?
Rozbite na cienkie plastry kawałki schabu należy doprawić i ułożyć na nich ser i szynkę. Następnie składa się je na pół i panieruje w mące, jajku i bułce tartej. Schab smaży się na oleju, aż nabierze apetycznego rumianego koloru.
Jak urozmaicić schab po szwajcarsku?
- Smak schabu można wzbogacić, doprawiając mięso szczyptą słodkiej i ostrej papryki lub posmarować musztardą.
- Do środka kotletów można dodać świeże zioła, które dodadzą przyjemnego aromatu.
- Warto wybrać ser, który łatwo się roztapia. Idealny będzie szwajcarski gruyere, holenderska gouda lub angielski cheddar.
- Kotlety po szwajcarsku przyrządza się nie tylko ze schabu. Może to być cielęcina lub mięso drobiowe.
- Schab po szwajcarsku przyrządza się także z pieczarkami. Należy pokroić je w plasterki i podsmażyć, aż będą rumiane, a woda odparuje. Układa się je na sera i przykrywa szynką. Smażenie przebiega w ten sam sposób jak w przepisie na schabowe po szwajcarsku.
Z czym podawać schab po szwajcarsku?
Kotlety szwajcary można serwować z różnymi dodatkami. Świetnie smakują z ziemniakami z wody, pieczonymi czy purée. Nie powinno zabraknąć soczystej surówki lub kolorowej sałaty z lekkim dressingiem.
SKŁADNIKI
- 4 plastry schabu o grubości około 2 cm
- 4 plastry sera żółtego
- 4 plastry wędzonej szynki
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab umyć i osuszyć. Każdy plaster włożyć do woreczka foliowego i rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem.
- Na każdym plastrze ułożyć ser i szynkę. Zwinąć na pół i uformować w miarę równy kotlet. Obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
- Smażyć na gorącym oleju z obu stron na rumiano. Usmażone kotlety schabowe przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.