Schab po staropolsku. Tajemnicą są aromatyczne przyprawy
2022-07-08
łatwy
30 min
4
Lubisz kotlety schabowe? Cóż, jak większość Polaków. A może skusisz się na schab po staropolsku – bez panierki, za to marynowany w aromatycznych przyprawach?
Kotlety schabowe w panierce są smaczne – niemniej mogą się znudzić. To może schab po staropolsku? Jest równie smaczny, lekki – w sam raz na lato. Wystarczy go podać z dużą porcją surówki i opieczonymi młodymi ziemniakami – i jesteśmy zdrowo najedzeni.
SKŁADNIKI
- 4 kotlety skrojone ze schabu wieprzowego
- pół szklanki oleju
- 2 ziarna ziela angielskiego
- łyżeczka ziaren kolendry
- łyżeczka goździków
- czarny pieprz
- pół łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka cząbru
- ząbek czosnku
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab lekko rozbić.
- Przygotować marynatę z przypraw: rozetrzeć ziarna kolendry z goździkami. Dodać do oleju wraz z pieprzem, papryką, majerankiem, ziarnami ziela angielskiego oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Włożyć mięso do marynaty – powinno być w niej zanurzone.
- Mięso w marynacie odstawić do lodówki na dobę lub dwie.
- Po odpowiednim czasie wyjąć kotlety z marynaty, osączyć i posolić.
- Smażyć na dużym ogniu lub na grillu po 10 minut na stronę.
- Podawać z młodymi ziemniakami i surówką lub kiszonymi ogórkami.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne