Schab po staropolsku. Tajemnicą są aromatyczne przyprawy

Schab po staropolsku
Autor: Shutterstock Schab po staropolsku – bez panierki, za to długo marynowany w aromatycznych przyprawach
łatwy
30 min
4

Lubisz kotlety schabowe? Cóż, jak większość Polaków. A może skusisz się na schab po staropolsku – bez panierki, za to marynowany w aromatycznych przyprawach?

Kotlety schabowe w panierce są smaczne – niemniej mogą się znudzić. To może schab po staropolsku? Jest równie smaczny, lekki – w sam raz na lato. Wystarczy go podać z dużą porcją surówki i opieczonymi młodymi ziemniakami – i jesteśmy zdrowo najedzeni.

SKŁADNIKI

  • 4 kotlety skrojone ze schabu wieprzowego
  • pół szklanki oleju
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka ziaren kolendry
  • łyżeczka goździków
  • czarny pieprz
  • pół łyżeczki ostrej papryki 
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka cząbru
  • ząbek czosnku
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab lekko rozbić.
  • Przygotować marynatę z przypraw: rozetrzeć ziarna kolendry z goździkami. Dodać do oleju wraz z pieprzem, papryką, majerankiem, ziarnami ziela angielskiego oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Włożyć mięso do marynaty – powinno być w niej zanurzone.
  • Mięso w marynacie odstawić do lodówki na dobę lub dwie.
  • Po odpowiednim czasie wyjąć kotlety z marynaty, osączyć i posolić.
  • Smażyć na dużym ogniu lub na grillu po 10 minut na stronę.
  • Podawać z młodymi ziemniakami i surówką lub kiszonymi ogórkami.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej