Schab pieczony w plastrach: przepis na pieczone kotlety schabowe pod pierzynką

Schab
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Kotlety schabowe ci się znudziły, ale masz schab w plastrach? Upiecz go pod pierzynką z majonezu. Będą soczyste i urzekną cię niepowtarzalnym smakiem.

SKŁADNIKI

  • 4 plastry schabu
  • sól, pieprz
  • 2 cebule
  • olej
  • 4 łyżeczki keczupu
  • 4 plastry żółtego sera
  • 4 łyżki majonezu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Plastry schabu rozbij i oprósz solą i pieprzem.
  • Cebule obierz i pokrój w półplasterki. Zeszklij je na patelni z olejem, odstaw do ostudzenia.
  • Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem, ułóż w nim plastry schabu. Każdy posmaruj łyżeczką keczupu, przykryj warstwą cebuli i plastrem sera. Posmaruj majonezem.
  • Naczynie ze schabem wstaw do piekarnika rozgrzanego do  temp. 180 st. C i piecz mięso pół godziny bez przykrycia. Potem naczynie przykryj i piecz jeszcze 10-15 minut.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej