Schab pieczony w plastrach: przepis na pieczone kotlety schabowe pod pierzynką
2022-05-29
łatwy
15 min
4
Kotlety schabowe ci się znudziły, ale masz schab w plastrach? Upiecz go pod pierzynką z majonezu. Będą soczyste i urzekną cię niepowtarzalnym smakiem.
SKŁADNIKI
- 4 plastry schabu
- sól, pieprz
- 2 cebule
- olej
- 4 łyżeczki keczupu
- 4 plastry żółtego sera
- 4 łyżki majonezu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Plastry schabu rozbij i oprósz solą i pieprzem.
- Cebule obierz i pokrój w półplasterki. Zeszklij je na patelni z olejem, odstaw do ostudzenia.
- Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem, ułóż w nim plastry schabu. Każdy posmaruj łyżeczką keczupu, przykryj warstwą cebuli i plastrem sera. Posmaruj majonezem.
- Naczynie ze schabem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C i piecz mięso pół godziny bez przykrycia. Potem naczynie przykryj i piecz jeszcze 10-15 minut.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad