Karkówka w sosie pomidorowo-smietanowym z miodem: przepis na schab karkowy w sosie
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Schab karkowy w sosie miodowym z dodatkiem przecieru pomidorowego i śmietany to prosty przepis na udany obiad. Aromatyczny słodko-kwaśny sos i rozpływająca się w ustach wieprzowa karkówka znajdą uznanie dużych i małych. Szczególnie w towarzystwie kopytek lub makaronu.
Zobacz także: przepis na schab karkowy w sosie własnym
SKŁADNIKI
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 3 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka miodu lub więcej do smaku
- 1 pełna łyżeczka majeranku
- pół szklanki bulionu lub wody
- szczypta mielonych goździków
- szczypta mielonego pieprzu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka gęstej śmietany do zup i sosów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem, każdy plaster oprószyć solą, pieprzem i mąką.
- Smażyć mięso z obu stron na złoto na oleju (w kilku partiach, smażąc po 1-2 plastry), następnie zmniejszyć ogień, przełożyć wszystkie kotlety na patelnię, oprószyć szczyptą mielonych goździków, dodać majeranek i pokrojoną w grube piórka cebulę. Przykryć patelnię i dusić wszystko około 10 minut.
- Po 10 minutach dodać posiekany czosnek, miód i dusić razem do miękkości mięsa, dolewając bulion w miarę potrzeby.
- Śmietanę wymieszać z koncentratem pomidorowym, wylać na patelnię, zamieszać wszystko razem. Gotować na wolnym ogniu do zgęstnienia sosu. Sos doprawić do smaku solą.
- Podawać z kopytkami lub makaronem.