Schab inaczej: rewelacja! Przepis na schabowe duszone w mleku
Dieta bezglutenowa
Schab przygotowany inaczej niż zazwyczaj, to prawdziwa rewelacja! Przepis na schabowe duszone w mleku pokochacie od pierwszego kęsa. Sos jest tak pyszny, że będziecie zlizywać go z talerzy! Gwarantuję!
Tak, nie da się ukryć. Lubię soczyste i sosiste mięsa. Niektórym wystarcza po prostu kawał mięsa i absolutnie pochłania ich zwykły kotlet wieprzowy lub kurczak. Jednak dla mnie to dania zbyt suche, trudne do pogryzienia i nudne. Nie mam nic przeciwko dobrze grillowanemu stekowi z sezonowanej wołowiny, pod warunkiem, że przygotował ktoś inny niż ja. Jakoś nie mam zdolności w tym kierunku. W każdym razie wątpię, aby moje smaki miały się zmienić w najbliższym czasie, więc mięso musi być miękkie, soczyste i otoczone pysznym sosem.
Tradycyjnie w kuchni włoskiej wieprzowinę dusi się w winie z dodatkiem szałwii. Kiedy jednak spróbowałam tego schabu duszonego w mleku i śmietanie, mniam, zakochałam się w nim od pierwszego kęsa. I tak długo molestowałam kucharza, aż mi dał przepis. Przy najbliższej okazji kupiłam kawałek schabu ze świni złotnickiej i czym prędzej przygotowałam to pyszne danie. Zdradzę ci tajemnicę, będziesz zlizywać ten sos z talerza i będziesz mieć gdzieś, czy ktoś to widzi... Pyszności!
SKŁADNIKI
- 750 g wieprzowego schabu środkowego
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka oleju lub oliwy
- 3 łyżki masła
- 1 pęczek szałwi, świeżych liści
- 1 szklanka pełnego mleka 3,2%
- 1 szklanka śmietany kremówki 30%
- 1/3 cytryny, tylko starta skórka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę masła w żeliwnym garnku lub rondlu z grubym dnem. Dodaj schab w całości. Zrumień go przez 2-3 minuty z każdej strony.
- Odlej nadmiar tłuszczu z garnka. Zmniejsz ogień do średniego i dodaj pozostałe 2 łyżki masła. Gdy masło się rozpuści, dodaj połowę liści szałwii i smaż przez kilka sekund.
- Powoli dodaj mleko i śmietanę. Będzie wrzało i pryskało, więc uważaj. Dodaj skórkę z cytryny, dopraw solą i pieprzem i zagotuj.
- Zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką, ale ją uchyl. Duś przez około 45 minut do 1 godziny, odwracając schab po 30 minutach. Jeśli płynu w garnku jest zbyt mało, dodaj odrobinę ciepłej wody.
- Wyjmij mięso na deskę do krojenia. Okryj folią aluminiową. Pozostaw, aby odpoczęło przez 10 minut.
- W międzyczasie do sosu dodaj pozostałe liście szałwii. Zamieszaj drewnianą łyżką. Zeskrob drobiny, które przywarły do dna garnka. Gdy to zrobisz, sos stopniowo stanie się ciemniejszy i gęstszy.
- Jeśli zrobi się zbyt gęsty, dodaj trochę więcej mleka, aby go rozrzedzić. Skosztuj i dodaj sól i pieprz do smaku.
- Gdy mięso odpocznie przez około 10 minut, pokrój go na cienkie plasterki i ułóż na talerzu do serwowania. Polej mięso ciepłym sosem.