Schab duszony w ziołach - znakomity na ciepło i na zimno
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Aromatyczny schab zamarynowany i upieczony w ziołach sprawdzi się jako ciepłe danie mięsne lub chłodna przystawka. W każdej formie smakuje znakomicie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 kg schabu środkowego
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 2 łyżeczki cząbru
- 4 łyżeczki majeranku
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki smalcu
- 1,5 szklanki bulionu
- 150 g śmietany 22%
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab umyć i osuszyć, a następnie natrzeć musztardą i przyprawami. Zawinąć w folię i włożyć na noc do lodówki.
- Następnego dnia mięso obsmażyć krótko ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać bulionem, przykryć i piec 2 godziny w 190 st.C.
- Następnie wyjąć mięso, a sos zlać do rondla i wymieszać ze śmietaną. Sos podawać oddzielnie w sosjerce.