Sakiewki ze schabu nadziewane grzybami - efekt wow gwarantowany!

Sakiewki ze schabu nadziewane grzybami - efekt wow gwarantowany!
Autor: Shutterstock Kotlety schabowe to idealna baza dla bardziej skomplikowanych dań - choćby jak sakiewki nadziewane grzybami
łatwy
35 min
4

Sakiewki ze schabu nadziewane grzybami to wbrew pozorom danie niezbyt trudne do przygotowania, a pyszne i efektowne. Warto po nie sięgać, szczególnie, że schab często ma promocyjne ceny, a oprócz nadzienia grzybowego, sakiewki można wypełnić warzywami, szpinakiem, lub co tam sobie wymyślimy.

SKŁADNIKI

  • 8 plastrów schabu
  • 1 cebula
  • 400 g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu
  • 1/2 szklanka śmietanki 18%
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 2 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kotlety rozbij bardzo cienko, ale uważając by nie zrobić dziur.
  • Cebulę, pieczarki i paprykę drobno posiekaj (ja kupuję duże pieczarki i po prostu ścieram je na tarce). Podsmaż na 1 łyżce masła, do odparowania nadmiaru płynu, dodaj czosnek, koncentrat pomidorowy. Krótko przesmaż i odstaw do wystudzenia.
  • Każdy kotlet dopraw solą i pieprzem, na środku ułóż farsz. Zrób z mięsa sakiewką i zawiąż od góry nicią bawełnianą lub sznurkiem wędliniarskim.
  • Obsmaż mięso na pozostałym maśle, na które podczas smażenia wrzuć też tymianek.
  • Gdy mięso się lekko zrumieni, dolej bulion i duś je pod przykryciem, na małym ogniu, do miękkości.
  • Sos zapraw zahartowaną śmietaną.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej