Sakiewki ze schabu nadziewane grzybami - efekt wow gwarantowany!
2022-05-24
łatwy
35 min
4
Sakiewki ze schabu nadziewane grzybami to wbrew pozorom danie niezbyt trudne do przygotowania, a pyszne i efektowne. Warto po nie sięgać, szczególnie, że schab często ma promocyjne ceny, a oprócz nadzienia grzybowego, sakiewki można wypełnić warzywami, szpinakiem, lub co tam sobie wymyślimy.
SKŁADNIKI
- 8 plastrów schabu
- 1 cebula
- 400 g pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka bulionu
- 1/2 szklanka śmietanki 18%
- sól i pieprz
- 2 łyżki masła
- 2-3 gałązki tymianku
- 2 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kotlety rozbij bardzo cienko, ale uważając by nie zrobić dziur.
- Cebulę, pieczarki i paprykę drobno posiekaj (ja kupuję duże pieczarki i po prostu ścieram je na tarce). Podsmaż na 1 łyżce masła, do odparowania nadmiaru płynu, dodaj czosnek, koncentrat pomidorowy. Krótko przesmaż i odstaw do wystudzenia.
- Każdy kotlet dopraw solą i pieprzem, na środku ułóż farsz. Zrób z mięsa sakiewką i zawiąż od góry nicią bawełnianą lub sznurkiem wędliniarskim.
- Obsmaż mięso na pozostałym maśle, na które podczas smażenia wrzuć też tymianek.
- Gdy mięso się lekko zrumieni, dolej bulion i duś je pod przykryciem, na małym ogniu, do miękkości.
- Sos zapraw zahartowaną śmietaną.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne