Ryżowy garnek z kiełbasą i pomidorami. Przyprawy zmieniają to danie kulinarny majstersztyk

Ryżowy garnek
Autor: Shutterstock Ryżowy garnek z kiełbasą i pomidorami to smaczne danie z aromatycznymi nutami kuchni orientalnej.
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Niezwykłe danie, które swój wyjątkowy charakter zawdzięcza przyprawom. Prosta potrawka z ryżu, kiełbasy i pomidorów nabiera wyjątkowego smaku dzięki dodatkowi kuminu i kolendry. Ich wyrazisty, a jednocześnie odświeżający aromat nadaje potrawie orientalny sznyt.

SKŁADNIKI

  • 5 cienkich kiełbasek (podwawelska, toruńska)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kuminu mielonego
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 szklanka ryżu
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 puszka krojonych pomidorów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kiełbasę pokroić w plasterki i porządnie zrumienić na oliwie - najlepiej w garnku z grubym dnem lub dużej patelni.
  • Podsmażoną kiełbasę przełożyć do miski, a na patelnię wrzucić posiekaną cebulę i czosnek przyprawy oraz ryż.
  • Podgrzewać mieszając przez ok. 5 minut. Wlać bulion i zagotować, drewnianą łyżką zdrapać wszelkie resztki z dna.
  • Dusić na małym ogniu aż ryż będzie miękki. Dodać pomidory i doprawić do smaku. Zagotować, podawać posypane kolendrą.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej