Ryżowy garnek z kiełbasą i pomidorami. Przyprawy zmieniają to danie kulinarny majstersztyk
2023-02-22
łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Niezwykłe danie, które swój wyjątkowy charakter zawdzięcza przyprawom. Prosta potrawka z ryżu, kiełbasy i pomidorów nabiera wyjątkowego smaku dzięki dodatkowi kuminu i kolendry. Ich wyrazisty, a jednocześnie odświeżający aromat nadaje potrawie orientalny sznyt.
SKŁADNIKI
- 5 cienkich kiełbasek (podwawelska, toruńska)
- 1 łyżka oliwy
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki kuminu mielonego
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 szklanka ryżu
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1 puszka krojonych pomidorów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kiełbasę pokroić w plasterki i porządnie zrumienić na oliwie - najlepiej w garnku z grubym dnem lub dużej patelni.
- Podsmażoną kiełbasę przełożyć do miski, a na patelnię wrzucić posiekaną cebulę i czosnek przyprawy oraz ryż.
- Podgrzewać mieszając przez ok. 5 minut. Wlać bulion i zagotować, drewnianą łyżką zdrapać wszelkie resztki z dna.
- Dusić na małym ogniu aż ryż będzie miękki. Dodać pomidory i doprawić do smaku. Zagotować, podawać posypane kolendrą.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania