Ryż z golonką i fasolą po meksykańsku [przepis]
2021-03-29
łatwy
60 min
4
W kuchni meksykańskiej dominuje mięso mielone. Ale dlaczego by w polskich warunkach nie wykorzystać golonki? Jest stosunkowo tania, a smakuje wybornie. Golonka z ryżem i fasolą inspirowana jest klasycznym meksykańskim daniem - chili con carne.
Danie możesz śmiało wzbogacić innymi ulubionymi dodatkami, jak np. pokrojone w kostkę pomidory bez skórki, pokrojona papryka, siekane ogórki konserwowe czy fasolka szparagowa.
SKŁADNIKI
- ok. 40 dag golonki bez skóry (może być wędzona)
- 2 kostki rosołowe (z kury)
- 1,5 litra wody
- 2 listki laurowe
- 30 dag białego ryżu
- 2 puszki (po 40 dag) fasoli czarnej lub czerwonej
- łyżeczka suszonego oregano (możesz też dodać 2 łyżeczki gotowej przyprawy do dań meksykańskich)
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
- sól do smaku
- 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso włóż do garnka. Kostki rosołowe rozpuść w wodzie i zalej mięso powstałym bulionem.
- Dodaj listki laurowe i gotuj ok. 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
- Wyjmij mięso z garnka, oddziel kość i zbędny tłuszcz (wyodrębnij tylko chude mięso). Włóż z powrotem do rosołu.
- Dodaj ryż, fasolę, przyprawy. Duś częściowo przykryte przez ok. 20 minut, aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki.
- Wyjmij listki laurowe, dodaj natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj. Podawaj gorące.