Ryż z golonką i fasolą po meksykańsku [przepis]

2021-03-29
MK
ryz_z_miesem_i_fasola.jpg
Autor: photos.com Golonka nieco inaczej - gotowana z ryżem i fasolą
łatwy
60 min
4

W kuchni meksykańskiej dominuje mięso mielone. Ale dlaczego by w polskich warunkach nie wykorzystać golonki? Jest stosunkowo tania, a smakuje wybornie. Golonka z ryżem i fasolą inspirowana jest klasycznym meksykańskim daniem - chili con carne.

Danie możesz śmiało wzbogacić innymi ulubionymi dodatkami, jak np. pokrojone w kostkę pomidory bez skórki, pokrojona papryka, siekane ogórki konserwowe czy fasolka szparagowa.

SKŁADNIKI

  • ok. 40 dag golonki bez skóry (może być wędzona)
  • 2 kostki rosołowe (z kury)
  • 1,5 litra wody
  • 2 listki laurowe
  • 30 dag białego ryżu
  • 2 puszki (po 40 dag) fasoli czarnej lub czerwonej
  • łyżeczka suszonego oregano (możesz też dodać 2 łyżeczki gotowej przyprawy do dań meksykańskich)
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
  • sól do smaku
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso włóż do garnka. Kostki rosołowe rozpuść w wodzie i zalej mięso powstałym bulionem.
  • Dodaj listki laurowe i gotuj ok. 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
  • Wyjmij mięso z garnka, oddziel kość i zbędny tłuszcz (wyodrębnij tylko chude mięso). Włóż z powrotem do rosołu.
  • Dodaj ryż, fasolę, przyprawy. Duś częściowo przykryte przez ok. 20 minut, aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki.
  • Wyjmij listki laurowe, dodaj natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj. Podawaj gorące.
MK