Rozpływająca się w ustach perliczka z cytrusami
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Perliczka z cytrusami to przepyszna kombinacja smaków - delikatne mięso w kontrapunkcie z aromatycznymi cytrusami. Tak przyrządzona perliczka po prostu rozpływa się w ustach!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 perliczka
- 1 cytryna
- 1/2 limonki
- 1 pomarańcza
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 dag masła
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki gęstej śmietany
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Perliczkę posolić i posypać pieprzem
- Zrumienić na maśle z każdej strony.
- Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy, cytryny i limonki, cukier i ocet.
- Przykryć naczynie i dusić mięso na wolnym ogniu przez ok. 40 minut. Miękką perliczkę wyjąć z sosu i odstawić w ciepłe miejsce.
- Sos zredukować o połowę. Dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać perliczkę polaną sosem i przybraną cząstkami świeżych cytrusów.