Rozkoszne roladki wieprzowe nadziewane szpinakiem

2021-03-29
Rozkoszne roladki wieprzowe nadziewane szpinakiem
Autor: Shutterstock Roladki z szynki wieprzowej są pyszne 
łatwy
45 min
4

Roladki z szynki wieprzowej nadziewane szpinakiem są tak łatwe do przygotowania, że można zrobić je nawet w dzień powszedni. Soczyste mięso, pyszne nadzienie i panierka, która nie ma sobie równych. Rozkosznie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. 


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 12 cienkich sznycli z szynki wieprzowej
  • 300 g mrożonego szpinaku w liściach
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 4 łyżki musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki parmezanu startego
  • 1 jajko rozmącone z 2 łyżkami wody
  • olej do smażenia
  • trochę parmezanu do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak rozmrozić, udusić z czosnkiem na maśle. 
  • Sznycle zbić tłuczkiem, każdy z jednej strony posmarować musztardą. 
  • Na każdym sznyclu położyć porcję szpinaku i zrolować.
  • Roladki panierować w rozmąconym jajku, a następnie w mieszance bułki tartej i parmezanu. 
  • Smażyć na średnim ogniu do zrumienienia z każdej strony. 
  • Podawać posypane parmezanem w towarzystwie sałat i świeżych warzyw.