Roladki z kurczaka z nadzieniem orzechowym podawane z zieloną sałatką
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Roladki z kurczaka z nadzieniem orzechowym to danie, które można podać na wyjątkowe okazje. Delikatne mięso kurczaka znakomicie łączy się z wyrazistym farszem z pikantnej gorgonzoli, chrupiących orzechów i aromatycznego tymianku, podkręconym dodatkowo sherry.
SKŁADNIKI
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 1 łyżka masła
- 1 duża szalotka
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- sól i świeżo zmielony pieprz
- ½ łyżeczki świeżego tymianku
- 10 dag sera Gorgonzola
- 1 łyżka drobno posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka wytrawnego sherry
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka świeżych ziół: estragonu, koperku, pietruszki, szczypiorku
- 1/2 główki sałaty lodowej porwanej na kawałki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozpuść masło na rozgrzanej patelni. Wrzuć posiekaną szalotkę i zmiażdżony ząbek czosnku. Wymieszaj i poczekaj, aż zmiękną. Dodaj tymianek, ponownie wymieszaj i zdejmij z ognia. Wymieszaj z 100 g gorgonzoli, orzechami i sherry. Ostudź farsz do temperatury pokojowej.
- Rozkrój piersi na pół i rozbij na grubość 5 mm. Posyp je solą i pieprzem z obu stron. Połóż na każdej piersi łyżkę farszu. Zawiń mięso w roladkę.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Włóż roladki do naczynia żaroodpornego i piecz ok. 30 minut, aż mięso się przyrumieni. Wyłącz piekarnik i pozostaw mięso jeszcze na kilka minut.
- Przygotuj sałatkę: wymieszaj ze sobą musztardę i ocet ryżowy. Stopniowo dolewaj oliwę i wymieszaj do uzyskania jednolitej emulsji. Dopraw solą i pieprzem, dodaj zioła.
- Polej gotowym sosem liście sałaty i delikatnie wymieszaj. Rozłóż roladki i sałatkę na talerzach.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?