Roladki z kurczaka nadziewane bakaliami i kiełkami: przepis na danie fit

Kuchnia fit: bakaliowe roladki z kurczaka nadziewane kiełkami
Autor: thinkstockphotos.com Roladki z piersi kurczaka nadziewane bakaliami i kiełkami to danie zdrowe i lekkostrawne
średni
15 min
4

Dania mięsne nie muszą być tłuste i tuczące, wystarczy skorzystać z odpowiedniego przepisu i stworzyć danie fit, które są przede wszystkim zdrowe. Skorzystajcie z prostego przepisu na bakaliowe roladki z kurczaka nadziewane kiełkami!

 

 

 

SKŁADNIKI

  • 150 g piersi z kurczaka
  • 40 g sera białego
  • 1 łyżka kefiru lub jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki miodu gryczanego
  • 20 g bakalii
  • szczypta pieprzu
  • szczypta papryki słodkiej mielonej
  • 2 listki posiekanej świeżej mięty
  • tymianek, rozmaryn, kolendra
  • 10 g kiełków rzodkiewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek posiekanego czosnku
  • 120 g brokułów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z oliwy i przypraw przygotować marynatę, w której zanurzyć przecięte na cienkie plastry i rozbite lekko tłuczkiem płaty z piersi kurczaka
  • Z sera, kefiru, miodu, posiekanych drobno bakalii, mięty i kiełków przygotować farsz.
  • Płaty kurczaka posmarować farszem i zwinąć w roladki - spiąć je wykałaczkami lub zasznurować nicią.
  • Brokuły gotować na parze.
  • Roladki piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC lub gotować na parze z brokułami - warto pamiętać, że zaczynamy gotowanie od roladek, które potrzebują ok 30 minut. a brokuły - jeśli mrożone - będą potrzebowały ok. 15 minut, nie więcej.
Materiały prasowe
więcej