Roladki z kurczaka nadziewane bakaliami i kiełkami: przepis na danie fit
2021-03-29
średni
15 min
4
Dania mięsne nie muszą być tłuste i tuczące, wystarczy skorzystać z odpowiedniego przepisu i stworzyć danie fit, które są przede wszystkim zdrowe. Skorzystajcie z prostego przepisu na bakaliowe roladki z kurczaka nadziewane kiełkami!
SKŁADNIKI
- 150 g piersi z kurczaka
- 40 g sera białego
- 1 łyżka kefiru lub jogurtu naturalnego
- pół łyżeczki miodu gryczanego
- 20 g bakalii
- szczypta pieprzu
- szczypta papryki słodkiej mielonej
- 2 listki posiekanej świeżej mięty
- tymianek, rozmaryn, kolendra
- 10 g kiełków rzodkiewki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek posiekanego czosnku
- 120 g brokułów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z oliwy i przypraw przygotować marynatę, w której zanurzyć przecięte na cienkie plastry i rozbite lekko tłuczkiem płaty z piersi kurczaka
- Z sera, kefiru, miodu, posiekanych drobno bakalii, mięty i kiełków przygotować farsz.
- Płaty kurczaka posmarować farszem i zwinąć w roladki - spiąć je wykałaczkami lub zasznurować nicią.
- Brokuły gotować na parze.
- Roladki piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC lub gotować na parze z brokułami - warto pamiętać, że zaczynamy gotowanie od roladek, które potrzebują ok 30 minut. a brokuły - jeśli mrożone - będą potrzebowały ok. 15 minut, nie więcej.