Roladki z karkówki - mięciutkie, soczyste, z pysznym farszem

Roladki z karkówki - mięciutkie, soczyste, z pysznym farszem
Autor: Shutterstock Takie roladki doskonale smakują z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami
łatwy
35 min
4

Roladki z karkówki to jeden z moich ulubionych sposobów podania tego mięsa. Są bardziej soczyste niż te ze schabu środkowego, mają bardziej zdecydowany smak, a farsz dodaje im jeszcze charakteru.

Schab karkowy, zwany też baleronem - gdy ma postać wędliny -  jest poprzerastany tłuszczem. Dzięki temu mięso jest smaczniejsze po upieczeniu w całości, a także pod postacią kotletów czy roladek. Tłuszcz wytapiając się podczas obróbki cieplnej nasącza mięso, nie jest więc ono suche. Jest też nośnikiem smaku, dlatego dania z karkówki są bardziej lubiane niż ze schabu środkowego. Niestety, nie polecamy ich osobom z podwyższonym cholesterolem, chyba, że bardzo okazjonalnie. Bo choć wieprzowina została już odczarowana jako niezdrowa, to jednak tłuszcz zwierzęcy (poza tym z ryb) niekoniecznie. Ale raz czy dwa razy w roku można sobie pozwolić na grzeszek i zjeść pyszną karkówkę.

SKŁADNIKI

  • około 1,2 kg niezbyt przerośniętej karkówki
  • sól, pieprz do smaku
  • Marynata:
  • mały kubek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • Farsz:
  • 50 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 g żółtego łagodnego sera lub kulka mozzarelli
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karkówkę pokroić w dość cienkie plastry, lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem i odstawić do  lodówki.
  • Pieczarki i cebulę drobno posiekać, podsmażyć na tłuszczu do odparowania nadmiaru wody. Przestudzić, dodać przyprawy i starty ser.
  • Z podanych składników przygotować marynatę. Posmarować nią każdy plaster mięsa, na nim ułożyć farsz i dokładnie zwinąć, tak by farsz nie wydostał się na zewnątrz. Spiąć wykałaczką.
  • Roladki obsmażyć na rumiano na rozgrzanej patelni. Umieścić w naczyniu żaroodpornym (z przykryciem) lub brytfance. Piec ok. 25 minut, pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Można na czas pieczenia podlać resztką marynaty rozrobioną z wodą lub winem.
  • Na koniec można na 5 minut odkryć naczynie i włączyć termoobieg, by mięso ponownie się lekko zrumieniło, a sos zredukował
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej