Rolada z indyka z żurawiną i fetą - smaczne i dekoracyjne danie również na świąteczny stół

Rolada z indyka z żurawiną
Autor: Shutterstock Rolada z indyka z żurawiną to bardzo dekoracyjne danie.
łatwy
20 min
6

Dieta bezglutenowa

Rolada z indyka z żurawiną i fetą to bardzo smaczne danie, które można udekoruje nie tylko świąteczny stół. TA atrakcyjnie wyglądająca potrawa wcale nie jest rudna do przygotowania, robi się ją łatwo i szybko, resztę załatwia piekarnik i odpowiednia temperatura.

SKŁADNIKI

  • 1 pierś z indyka
  • 200 g fety
  • 200 g suszonej żurawiny
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • szczypta wędzonej papryki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filet z  indyka umyć i osuszyć, przekroić na 2 cieńsze płaty, delikatnie rozbić każdy z nich.
  • Tak przygotowaną pierś przyprawić solą, pieprzem i wędzoną papryką.
  • Ser rozdrobnić widelcem i rozsmarować na mięsie, na ser położyć gałązki tymianku i w miarę równomiernie rozsypać żurawinę.
  • Rolady zwinąć dość ciasno i spiąć wykałaczkami lub związać sznurkiem bawełnianym.
  • Naczynie żaroodporne posmarować cienko olejem i ułożyć w nim rolady.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piec przez godzinę.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej