Rolada z indyka z żurawiną i fetą - smaczne i dekoracyjne danie również na świąteczny stół
2021-11-29
łatwy
20 min
6
Dieta bezglutenowa
Rolada z indyka z żurawiną i fetą to bardzo smaczne danie, które można udekoruje nie tylko świąteczny stół. TA atrakcyjnie wyglądająca potrawa wcale nie jest rudna do przygotowania, robi się ją łatwo i szybko, resztę załatwia piekarnik i odpowiednia temperatura.
SKŁADNIKI
- 1 pierś z indyka
- 200 g fety
- 200 g suszonej żurawiny
- 4 gałązki świeżego tymianku
- szczypta wędzonej papryki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet z indyka umyć i osuszyć, przekroić na 2 cieńsze płaty, delikatnie rozbić każdy z nich.
- Tak przygotowaną pierś przyprawić solą, pieprzem i wędzoną papryką.
- Ser rozdrobnić widelcem i rozsmarować na mięsie, na ser położyć gałązki tymianku i w miarę równomiernie rozsypać żurawinę.
- Rolady zwinąć dość ciasno i spiąć wykałaczkami lub związać sznurkiem bawełnianym.
- Naczynie żaroodporne posmarować cienko olejem i ułożyć w nim rolady.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piec przez godzinę.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego