Rolada z indyka nadziewana szpinakiem: przepis
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Pierś z indyka nadziewana szpinakiem to może być obiadowy hit! Soczyste mięso zapiekane ze szpinakiem to smaczne i efektowne danie na obiad lub wykwintną kolację, a przy tym nie takie pracochłonne, jak mogłoby się wydawać.
Więcej przepisów w książce „Wyśmienite dania z drobiu”.
SKŁADNIKI
- pierś indyka (około 1,2 kg)
- 300 g mrożonego szpinaku
- łyżka mąki
- 2 ząbki czosnku
- łyżka śmietany 12-proc.
- jajko
- papryka w proszku
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak włożyć do rondelka i delikatnie podgrzewać, aż się rozmrozi i odparuje. Dodać mąkę, wymieszać, przyprawić solą oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wymieszać ze śmietaną i jajkiem.
- Pierś umyć, osączyć, przeciąć wzdłuż, nie docinając do końca. Mięso delikatnie rozbić. Z obu stron posypać solą, pieprzem, papryką i ziołami.
- Na przyprawione mięso wyłożyć szpinak i równo go rozprowadzić. Zwinąć roladę i obwiązać sznurkiem.
- Na patelni mocno rozgrzać tłuszcz, roladę obsmażyć z każdej strony.
- Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i piec w 180°C przez godzinę.