Rewelacyjna pierś kurczaka zawinięta w boczek i zapiekana w kremowym sosie
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Pierś kurczaka to popularny surowiec obiadowy. Jest stosunkowo tania i bogata w wartości odżywcze. Ale może się znudzić. Dlatego wciąż szukamy nowych pomysłów. Paski piersi kurczaka lub filet z piersi indyka zawinięte w boczek i zapiekane w kremowym sosie to idealny przepis na domowy obiad dla rodziny.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Zdrowa dieta w ciąży. Co można jeść i ile? SPRAWDŹ!
SKŁADNIKI
- 500 g filetu z piersi kurczaka lub filetu z piersi indyka
- 1 łyżka musztardy ziarnistej, np. starofrancuskiej
- 150 g sera śmietankowego z ziołami, np. Philadelphia lub podobnego
- 200 ml śmietany 18%
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej do zup i sosów, np. Vegeta
- 12 plastrów boczku wędzonego lub bekonu, cienko pokrojonego
- 2 łyżki świeżych ziół: szczypiorku, natki pietruszki lub koperku lub wszystkich razem
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś przekrój wzdłuż na 2 porcje, a jeśli jest duża to na 3 porcje. Każdy kawałek mięsa posmaruj musztardą.
- Przyprawione musztardą mięso owiń paskami boczku i umieść w naczyniu żaroodpornym.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C z termoobiegiem lub do 180°C dla grzania górnego/dolnego i piecz przez ok. 25 minut .
- W międzyczasie wymieszaj ser śmietankowy, śmietanę, mleko i przyprawę uniwersalną oraz 1 łyżkę świeżych ziół. Następnie wylej na podpieczone filety i całość zapiekaj przez kolejne 15 minut.
- Podawaj posypane zieleniną, najlepiej z gotowanym ryżem lub kaszą jaglaną.