Pyszny obiad w 30 minut? Zrób piersi kurczaka w kremowym sosie z papryką
2023-03-13
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Kurczak w aksamitnym sosie z dodatkiem papryki to szybki klasyk obiadowy, który zaspokoi głód i rozpieści kubki smakowe. Przyrządzenie tego aromatycznego dania jest proste, a składniki są w sklepach przez cały rok. Zobaczcie, jak łatwo można je zrobić.
Przepis na piersi kurczaka w kremowym sosie z papryką
- To prosty przepis na obiad doskonały. Potrawę przygotowuje się w kilku krokach, które nawet laikom nie sprawią żadnych problemów.
- To szybki przepis na niedrogie danie obiadowe. Posiłek jest gotowy w niecałe pół godziny.
- Na liście składników jest kilka niedrogich produktów. Nie ma też problemów z ich dostępnością.
- Smak sosu wzbogacą świeże zioła jak koperek, natka pietruszki, bazylia lub tymianek.
- Ci, którzy lubią ostre smaki, mogą doprawić sos mielonym chili.
- Sos Worcestershire zastąpi sos sojowy ciemny lub barbecue.
Z czym podawać piersi kurczaka w kremowym sosie?
To obłędne danie obiadowe warto zaserwować z rożnymi dodatkami, dzięki którym posiłek będzie kompletny. Sprawdzi się ryż oraz kasza jaglana. Kurczak świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami lub frytkami. Fani makaronu mogą ugotować penne lub farfalle. W takiej wersji też będzie pysznie. Nie zapomnijcie o surówce i lekkiej sałatce.
SKŁADNIKI
- 4 małe piersi kurczaka
- 150 ml śmietany 30%
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- marynata:
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka musztardy francuskiej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W miseczce wymieszać sos Worcestershire z miodem, musztardą francuską i papryką.
- Piersi kurczaka rozbić na płaskie kotlety o grubości 1 cm. Każdy kawałek posmarować z obu stron marynatą i doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 15 minut. Pozostałą marynatę wymieszać ze śmietaną.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej piersi kurczaka po 2 minuty z każdej strony.
- Wlać śmietanę z marynatą i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować, aż sos lekko zgęstnieje.
- Podawać od razu z ryżem lub ziemniakami oraz warzywami.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne