Pyszny obiad w 30 minut? Zrób piersi kurczaka w kremowym sosie z papryką

Piersi kurczaka w kremowym sosie z papryką
Autor: Shutterstock Piersi kurczaka w kremowym sosie z papryką to przepis na super szybki obiad.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Kurczak w aksamitnym sosie z dodatkiem papryki to szybki klasyk obiadowy, który zaspokoi głód i rozpieści kubki smakowe. Przyrządzenie tego aromatycznego dania jest proste, a składniki są w sklepach przez cały rok. Zobaczcie, jak łatwo można je zrobić.

Przepis na piersi kurczaka w kremowym sosie z papryką

  • To prosty przepis na obiad doskonały. Potrawę przygotowuje się w kilku krokach, które nawet laikom nie sprawią żadnych problemów.
  • To szybki przepis na niedrogie danie obiadowe. Posiłek jest gotowy w niecałe pół godziny.
  • Na liście składników jest kilka niedrogich produktów. Nie ma też problemów z ich dostępnością.
  • Smak sosu wzbogacą świeże zioła jak koperek, natka pietruszki, bazylia lub tymianek.
  • Ci, którzy lubią ostre smaki, mogą doprawić sos mielonym chili.
  • Sos Worcestershire zastąpi sos sojowy ciemny lub barbecue.

Z czym podawać piersi kurczaka w kremowym sosie?

To obłędne danie obiadowe warto zaserwować z rożnymi dodatkami, dzięki którym posiłek będzie kompletny. Sprawdzi się ryż oraz kasza jaglana. Kurczak świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami lub frytkami. Fani makaronu mogą ugotować penne lub farfalle. W takiej wersji też będzie pysznie. Nie zapomnijcie o surówce i lekkiej sałatce.

SKŁADNIKI

  • 4 małe piersi kurczaka
  • 150 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • marynata:
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka musztardy francuskiej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W miseczce wymieszać sos Worcestershire z miodem, musztardą francuską i papryką.
  • Piersi kurczaka rozbić na płaskie kotlety o grubości 1 cm. Każdy kawałek posmarować z obu stron marynatą i doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 15 minut. Pozostałą marynatę wymieszać ze śmietaną.
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej piersi kurczaka po 2 minuty z każdej strony.
  • Wlać śmietanę z marynatą i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować, aż sos lekko zgęstnieje.
  • Podawać od razu z ryżem lub ziemniakami oraz warzywami.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej