Pyszny boczek pieczony w rękawie: łatwy przepis na danie obiadowe lub wędlinę do kanapki

Pyszny boczek pieczony w rękawie: łatwy przepis na danie obiadowe lub wędlinę do kanapki
Autor: Shutterstock.com Plastry pieczonego boczku podane z ziemniakami i kapustą - pyszne danie obiadowe
łatwy
20 min
6

Dieta bezglutenowa

Pieczony boczek wieprzowy to jedna z najsmaczniejszych potraw. Przyrządzenie boczku jest bardzo łatwe. Wypróbuj przepis na pyszny boczek pieczony w rękawie. Ciesz się niespotykanie delikatnym i soczystym mięsem. 

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg boczku 
  • 1 główka czosnku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego, grubo mielonego lub młotkowanego
  • 0,5 łyżeczki listka laurowego, pokruszonego drobno
  • 1 woreczek lub rękaw do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ząbki czosnku oczyść, przeciśnij przez praskę lub posiekaj drobno w malakserze.
  • W miseczce wymieszaj czosnek z solą, pieprzem i listkiem laurowym. Dodaj 3 łyżeczki wody i ponownie wymieszaj.
  • Skórę natnij w kratkę.  Mięso natnij ostrym nożem. Nacięcia natrzyj przygotowaną mieszanką przypraw. Następnie tą mieszanką natrzyj całe mięso. Boczek włóż do woreczka lub rękawa do pieczenia. Dobrze zamknij dołączonymi klipsami. Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, jeszcze lepiej na 12 godzin, aby mięso się dobrze zamarynowało i przeszło smakami.
  • Boczek wyjmij z lodówki na 50 minut przed pieczeniem. Piekarnik rozgrzej do 180°C. 
  • Mięso w woreczku włóż do brytfanny. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 1,5 godziny. 
5 zasad, jak upiec mięso
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej