Pyszne bataty faszerowane: oryginalne danie za niewielkie pieniądze
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Bataty faszerowane nadzieniem z sera, wędliny oraz pomidorów i papryki to pyszne i zdrowe danie za niewielkie pieniądze. Nie jest też trudne do przygotowania, smakuje doskonale i syci, ale nie jest tuczące.
SKŁADNIKI
- 2 duże bataty
- 200 g sera feta
- 10 kawałków suszonych pomidorów w oleju
- 1 papryka czerwona
- 4-6 plastrów szynki lub chudego bekonu
- pół szklanki posiekanej zieleniny: szczypiorku, natki, bazylii
- 1 mały kubek jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bataty umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku nagrzanym do 180-200ºC., do miękkości.
- Ser rozkruszyć, paprykę, pomidory i szynkę pokroić w kostkę, zieleninę drobno posiekać.
- Bataty przestudzić, a następnie łyżką wydrążyć miąższ, pozostawiając jego1-centymetrową warstwę przy skórce.
- Miąższ rozgnieść widelcem, dodać ser, pomidory, paprykę i szynkę oraz posiekaną zieleninę. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Tak przygotowanym farszem napełnić wydrążone bataty. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok 15 minut.
- Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Bataty podawać z posypane zieleniną, z dodatkiem tego jogurtowego sosu.