Pyszne bataty faszerowane: oryginalne danie za niewielkie pieniądze

Pyszne bataty faszerowane: oryginalne danie za niewielkie pieniądze
Autor: Shutterstock Pyszne bataty faszerowane zrobisz bez problemu z łatwo dostępnych składników
łatwy
30 min
4

Bataty faszerowane nadzieniem z sera, wędliny oraz pomidorów i papryki to pyszne i zdrowe danie za niewielkie pieniądze. Nie jest  też trudne do przygotowania, smakuje doskonale i syci, ale nie jest tuczące.

SKŁADNIKI

  • 2 duże bataty
  • 200 g sera feta
  • 10 kawałków suszonych pomidorów w oleju
  • 1 papryka czerwona
  • 4-6 plastrów szynki lub chudego bekonu
  • pół szklanki posiekanej zieleniny: szczypiorku, natki, bazylii
  • 1 mały kubek jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bataty umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku nagrzanym do 180-200ºC., do miękkości.
  • Ser rozkruszyć, paprykę, pomidory i szynkę pokroić w kostkę, zieleninę drobno posiekać.
  • Bataty przestudzić, a następnie łyżką wydrążyć miąższ, pozostawiając  jego1-centymetrową warstwę przy  skórce.
  • Miąższ rozgnieść widelcem, dodać ser, pomidory, paprykę i szynkę oraz posiekaną zieleninę. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Tak przygotowanym farszem napełnić wydrążone bataty. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok 15 minut.
  • Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Bataty podawać z posypane zieleniną, z dodatkiem tego jogurtowego sosu.