Pyszna i kolorowa potrawka warzywna z indykiem

Pyszna i kolorowa potrawka warzywna z indykiem
Autor: Shutterstock Potrawka warzywna z indykiem odekorowana natką pietruszki.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Z piersi indyczej i młodych warzyw można przygotować pyszną potrawkę do ryżu lub makaronu. Potrawka warzywna z indykiem jest delikatna, smaczna i lekka. Smakuje świetnie i dostarcza sporą porcję składników odżywczych - pełnowartościowego białka oraz witamin.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg piersi indyczej
  • 3 marchewki
  • 2 kalarepki
  • 4 łyżki groszku zielonego
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • sól i biały pieprz
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewkę i kalarepkę obrać, pokroić i wrzucić do wrzącego bulionu. Gotować ok 10 minut.
  • Mięso pokroić w kawałki i usmażyć na oleju. Wystarczy 7-8 minut.
  • Z bulionu wyjąć warzywa i wymieszać płyn ze śmietaną. Dodać do mięsa.
  • Sos przyprawić sola i białym pieprzem i zaprawić mąką ziemniaczaną wymieszaną w odrobinie zimnej wody.
  • Gdy lekko zgęstnieje dodać ugotowane wcześniej warzywa, podgrzewać przez chwilę.
  • Podawać z ugotowanym na sypko białym ryżem i zieleniną.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej