Pyszna i kolorowa potrawka warzywna z indykiem
2021-09-07

łatwy
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Z piersi indyczej i młodych warzyw można przygotować pyszną potrawkę do ryżu lub makaronu. Potrawka warzywna z indykiem jest delikatna, smaczna i lekka. Smakuje świetnie i dostarcza sporą porcję składników odżywczych - pełnowartościowego białka oraz witamin.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg piersi indyczej
- 3 marchewki
- 2 kalarepki
- 4 łyżki groszku zielonego
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 4 łyżki śmietanki kremówki
- sól i biały pieprz
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewkę i kalarepkę obrać, pokroić i wrzucić do wrzącego bulionu. Gotować ok 10 minut.
- Mięso pokroić w kawałki i usmażyć na oleju. Wystarczy 7-8 minut.
- Z bulionu wyjąć warzywa i wymieszać płyn ze śmietaną. Dodać do mięsa.
- Sos przyprawić sola i białym pieprzem i zaprawić mąką ziemniaczaną wymieszaną w odrobinie zimnej wody.
- Gdy lekko zgęstnieje dodać ugotowane wcześniej warzywa, podgrzewać przez chwilę.
- Podawać z ugotowanym na sypko białym ryżem i zieleniną.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego