Pulpety z mięsa indyka w sosie koperkowym - przepis
2021-11-04
łatwy
30 min
4
Pulpety z mielonego mięsa indyka w sosie koperkowym to danie, które polubią dzieci, ale nie tylko. Warto nauczyć się je przygotowywać, bo mięso z indyka to jedno z najzdrowszych mięs. Można je przyrządzać na wiele sposobów.
SKŁADNIKI
- pół kg mielonego mięsa z indyka
- jedno jajko
- pół szklanki bułki tartej
- kostka rosołowa
- pół litra wody
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka mąki
- posiekany koperek
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do zmielonego mięsa dodać całe jajko i bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem. Masę dokładnie wymieszać.
- W niewielkim garnku zagotować pół litra wody. Do gotującej się wody wrzucić kostkę rosołową i mieszać, by się dobrze rozpuściła.
- Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formować niewielkie kulki z mięsnej masy i wrzucać je bezpośrednio do gotującego się wywaru. Całość gotować na niedużym ogniu około 20 minut.
- Śmietanę rozmieszać z mąką i zaprawić nią wywar. Zagotować. Na koniec dodać posiekany koperek. Jeśli potrzeba - doprawić sos solą i pieprzem.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego