Pulpety z mięsa indyka w sosie koperkowym - przepis
      2021-11-04
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Pulpety z mielonego mięsa indyka w sosie koperkowym to danie, które polubią dzieci, ale nie tylko. Warto nauczyć się je przygotowywać, bo mięso z indyka to jedno z najzdrowszych mięs. Można je przyrządzać na wiele sposobów.
SKŁADNIKI
- pół kg mielonego mięsa z indyka
 - jedno jajko
 - pół szklanki bułki tartej
 - kostka rosołowa
 - pół litra wody
 - 2 łyżki śmietany
 - 1 łyżka mąki
 - posiekany koperek
 - sól i pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do zmielonego mięsa dodać całe jajko i bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem. Masę dokładnie wymieszać.
 - W niewielkim garnku zagotować pół litra wody. Do gotującej się wody wrzucić kostkę rosołową i mieszać, by się dobrze rozpuściła.
 - Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formować niewielkie kulki z mięsnej masy i wrzucać je bezpośrednio do gotującego się wywaru. Całość gotować na niedużym ogniu około 20 minut.
 - Śmietanę rozmieszać z mąką i zaprawić nią wywar. Zagotować. Na koniec dodać posiekany koperek. Jeśli potrzeba - doprawić sos solą i pieprzem.
 
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego