Pulpety z mięsa indyka w sosie koperkowym - przepis

Pulpety z mięsa indyka w sosie koperkowym - przepis
Autor: Shutterstock Pulpeciki z indyczego mięsa mielonego w sosie koperkowym są bardzo lekkostrawne
łatwy
30 min
4

Pulpety z mielonego mięsa indyka w sosie koperkowym to danie, które polubią dzieci, ale nie tylko. Warto nauczyć się je przygotowywać, bo mięso z indyka to jedno z najzdrowszych mięs. Można je przyrządzać na wiele sposobów.

SKŁADNIKI

  • pół kg mielonego mięsa z indyka
  • jedno jajko
  • pół szklanki bułki tartej
  • kostka rosołowa
  • pół litra wody
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • posiekany koperek
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do zmielonego mięsa dodać całe jajko i bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem. Masę dokładnie wymieszać.
  • W niewielkim garnku zagotować pół litra wody. Do gotującej się wody wrzucić kostkę rosołową i mieszać, by się dobrze rozpuściła.
  • Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formować niewielkie kulki z mięsnej masy i wrzucać je bezpośrednio do gotującego się wywaru. Całość gotować na niedużym ogniu około 20 minut.
  • Śmietanę rozmieszać z mąką i zaprawić nią wywar. Zagotować. Na koniec dodać posiekany koperek. Jeśli potrzeba - doprawić sos solą i pieprzem.