Pulpety z mięsa indyka w sosie koperkowym - przepis

2017-04-25
Pulpety z mięsa indyka w sosie koperkowym - przepis
Autor: Shutterstock Pulpeciki z indyczego mięsa mielonego w sosie koperkowym są bardzo lekkostrawne
łatwy
30 min
4

Pulpety z mielonego mięsa indyka w sosie koperkowym to danie, które polubią dzieci, ale nie tylko. Warto nauczyć się je przygotowywać, bo mięso z indyka to jedno z najzdrowszych mięs. Można je przyrządzać na wiele sposobów.

Składniki

pół kg mielonego mięsa z indyka

jedno jajko

pół szklanki bułki tartej

kostka rosołowa

pół litra wody

2 łyżki śmietany

1 łyżka mąki

posiekany koperek

sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Do zmielonego mięsa dodać całe jajko i bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem. Masę dokładnie wymieszać.

W niewielkim garnku zagotować pół litra wody. Do gotującej się wody wrzucić kostkę rosołową i mieszać, by się dobrze rozpuściła.

Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formować niewielkie kulki z mięsnej masy i wrzucać je bezpośrednio do gotującego się wywaru. Całość gotować na niedużym ogniu około 20 minut.

Śmietanę rozmieszać z mąką i zaprawić nią wywar. Zagotować. Na koniec dodać posiekany koperek. Jeśli potrzeba - doprawić sos solą i pieprzem.