Pulpety z kaszy jaglanej i tofu
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Pulpety z kaszy jaglanej i tofu? Czy to może być smaczne? Owszem, a na dodatek zdrowe i dietetyczne, bo zamiast smażenia proponujemy pieczenie pulpetów! To wcale nie musi być nudne i tradycyjne danie!
SKŁADNIKI
- pół szklanki kaszy jaglanej - 100 g,
- kostka tofu wędzonego - 200 g,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 jajko (jeśli chcesz możesz zrezygnować z dodatku jajka, wówczas konsystencja klopsików będzie bardziej zwarta),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki mąki kukurydzianej,
- sól, pieprz, pietruszka, tymianek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z przepisem.
- Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oliwie razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Dodaj do kaszy rozdrobnione tofu, przesmażoną cebulkę, oba rodzaje mąki, jajko i przyprawy.
- Masę wyrób rękami, formuj nieduże klopsiki, które potem piecz przez 20 minut w temperaturze 180ºC.