Pulpety w sosie pieczarkowym - pyszne danie z mięsa indyka
2021-03-31
łatwy
30 min
4
Nie chcesz spędzać w kuchni zbyt dużo czasu? Postaw na dania, które przygotowuje się błyskawicznie, na przykład pulpety. Oto sprawdzony przepis na mięsne pulpety w aromatycznym sosie pieczarkowym.
SKŁADNIKI
- pulpety:
- 50 dag zmielonych piersi indyka
- 2 torebki ryżu ( po 125 g)
- 30 dag fasolki szparagowej (może być mrożona)
- średnia cebula, drobno posiekana
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- oliwa do smażenia
- sól
- sos pieczarkowy:
- 5 średnich pieczarek, pokrojonych w plasterki
- łyżeczka suszonego tymianku
- 2/3 szklanki bulionu
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotuj ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Fasolkę ugotuj w lekko osolonej wodzie (jeśli masz mrożoną - rozmroź ją wcześniej np. w kuchence mikrofalowej). Ugotowaną fasolkę przełóż do miski i przykryj, żeby nie wystygła.
- Wymieszaj mięso, cebulę, natkę, dopraw solą i uformuj ok. 16 pulpecików. Na patelni rozgrzej oliwę (na średnim ogniu). Wrzuć pieczarki i smaż je, aż zmiękną.
- Zdejmij z patelni pieczarki, a włóż pulpeciki. Smaż je przez ok. 3 minuty, często odwracając, aż się zrumienią. Dodaj pieczarki i tymianek, dopraw solą i pieprzem.
- Dolej ¾ przygotowanego bulionu. Doprowadź do wrzenie i duś na małym ogniu przez 3 minuty. W pozostałym bulionie rozpuść skrobię kukurydzianą i dodaj do pulpetów.
- Dokładnie wymieszaj i gotuj przez minutę, aż sos zgęstnieje. Serwuj np. z ryżem i przygotowaną wcześniej fasolką szparagową.