Pulpeciki wołowe z imbirem w sosie sojowo-limonkowym: przepis Pascala Brodnickiego

2018-02-22
Mini pulpeciki wolowe z imbirem pachnace swiezymi ziolami.jpg
Autor: materiały prasowe Rama Smaż jak szef kuchni Aromatyczne pulpeciki wołowe z wyrazistym sosem to prawdziwa orientalna uczta kulinarna
łatwy
20 min
4

Esencjonalne mięso wołowe, imbir, pyszny sos i aromatyczne zioła - takie danie to najlepsza reklama kuchni azjatyckiej. Przepis na pulpeciki wołowe przygotował Pascal Brodnicki, który eksploruje azjatyckie smaki.

Składniki

600 g mielonej wołowiny

60 ml Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

60 g orzeszków piniowych lub innych

pół pęczka bazylia (posiekanej)

1 jajko (najlepiej klasy 0) - rozbełtane

60 g mąki pszennej

1 łyżeczka tartego imbiru

skórka z 1 limonki

sól i pieprz do smaku

kilka kropli sosu tabasco

6 łyżek jasnego sosu sojowego

sok z 1 limonki

1 łyżka posiekanej kolendry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

W miseczce wymieszaj sos sojowy, sok z limonki i kolendrę.

W dużej misce wymieszaj wołowinę, tabasco, orzeszki, bazylię, jajo, imbir, skórkę z limonki, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj całość i uformuj malutkie pulpeciki. Obtocz je delikatnie w mące. Podrzuć ostrożnie, aby pozbyć się nadmiaru mąki.

Na rozgrzaną patelnię wlej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki - jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia.

Pulpety podsmażaj około 5 minut, odwracając od czasu do czasu. Kuleczki jedz, maczając je w sosie.