Pulpeciki wołowe z imbirem w sosie sojowo-limonkowym: przepis Pascala Brodnickiego

2021-03-29
Mini pulpeciki wolowe z imbirem pachnace swiezymi ziolami.jpg
Autor: materiały prasowe Rama Smaż jak szef kuchni Aromatyczne pulpeciki wołowe z wyrazistym sosem to prawdziwa orientalna uczta kulinarna
łatwy
20 min
4

Esencjonalne mięso wołowe, imbir, pyszny sos i aromatyczne zioła - takie danie to najlepsza reklama kuchni azjatyckiej. Przepis na pulpeciki wołowe przygotował Pascal Brodnicki, który eksploruje azjatyckie smaki.

SKŁADNIKI

  • 600 g mielonej wołowiny
  • 60 ml Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
  • 60 g orzeszków piniowych lub innych
  • pół pęczka bazylia (posiekanej)
  • 1 jajko (najlepiej klasy 0) - rozbełtane
  • 60 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • skórka z 1 limonki
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka kropli sosu tabasco
  • 6 łyżek jasnego sosu sojowego
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka posiekanej kolendry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W miseczce wymieszaj sos sojowy, sok z limonki i kolendrę.
  • W dużej misce wymieszaj wołowinę, tabasco, orzeszki, bazylię, jajo, imbir, skórkę z limonki, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj całość i uformuj malutkie pulpeciki. Obtocz je delikatnie w mące. Podrzuć ostrożnie, aby pozbyć się nadmiaru mąki.
  • Na rozgrzaną patelnię wlej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki - jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia.
  • Pulpety podsmażaj około 5 minut, odwracając od czasu do czasu. Kuleczki jedz, maczając je w sosie.