Pulpeciki wołowe z imbirem w sosie sojowo-limonkowym: przepis Pascala Brodnickiego
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Esencjonalne mięso wołowe, imbir, pyszny sos i aromatyczne zioła - takie danie to najlepsza reklama kuchni azjatyckiej. Przepis na pulpeciki wołowe przygotował Pascal Brodnicki, który eksploruje azjatyckie smaki.
SKŁADNIKI
- 600 g mielonej wołowiny
- 60 ml Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
- 60 g orzeszków piniowych lub innych
- pół pęczka bazylia (posiekanej)
- 1 jajko (najlepiej klasy 0) - rozbełtane
- 60 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- skórka z 1 limonki
- sól i pieprz do smaku
- kilka kropli sosu tabasco
- 6 łyżek jasnego sosu sojowego
- sok z 1 limonki
- 1 łyżka posiekanej kolendry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W miseczce wymieszaj sos sojowy, sok z limonki i kolendrę.
- W dużej misce wymieszaj wołowinę, tabasco, orzeszki, bazylię, jajo, imbir, skórkę z limonki, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj całość i uformuj malutkie pulpeciki. Obtocz je delikatnie w mące. Podrzuć ostrożnie, aby pozbyć się nadmiaru mąki.
- Na rozgrzaną patelnię wlej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki - jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia.
- Pulpety podsmażaj około 5 minut, odwracając od czasu do czasu. Kuleczki jedz, maczając je w sosie.