Przepyszne bataty pieczone z serem i bekonem - cudowny mariaż smaków

 Przepyszne bataty pieczone z serem i bekonem - cudowny mariaż smaków
Autor: Shutterstock Bataty pieczone z serem i bekonem są bardzo łatwe do przygotowania i zaskakująco pyszne!
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Bataty pieczone z serem i bekonem to bardzo proste do przygotowania danie, o bardzo ciekawym smaku. Miąższ batatów o kremowej konsystencji i  słodkawym smaku doskonale komponuje się bowiem z słonym bekonem i zdecydowanym w smaku serem, stanowiąc dla nich idealne tło.

SKŁADNIKI

  • 4 duże bataty
  • ok. 100 g bekonu
  • ok. 100 g twardego sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • słodka mielona papryka
  • 2 papryczki chilli 
  • 1/2 pęczka dymki
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni.
  • Bataty natrzeć oliwą, oprószyć solą, ułóż na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na ok. 75 minut.
  • Upieczone bataty wyjąć z piekarnika, przekroić na pół - powinny być w środku idealnie miękkie, a skórka odchodzić od miąższu.
  • Na każdej połówce ułożyć porcję bekonu pokrojonego w kostkę i świeżo startego sera. Doprawić pieprzem i papryką.
  • Wstawić do piekarnika, włączyć funkcję grill, zapiekać aż ser ładnie się rozpuści. Podawać z posiekanymi papryczkami chilli i dymką.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej