Przepyszne bataty pieczone z serem i bekonem - cudowny mariaż smaków
2021-05-17
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Bataty pieczone z serem i bekonem to bardzo proste do przygotowania danie, o bardzo ciekawym smaku. Miąższ batatów o kremowej konsystencji i słodkawym smaku doskonale komponuje się bowiem z słonym bekonem i zdecydowanym w smaku serem, stanowiąc dla nich idealne tło.
SKŁADNIKI
- 4 duże bataty
- ok. 100 g bekonu
- ok. 100 g twardego sera żółtego
- sól
- pieprz
- słodka mielona papryka
- 2 papryczki chilli
- 1/2 pęczka dymki
- oliwa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni.
- Bataty natrzeć oliwą, oprószyć solą, ułóż na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na ok. 75 minut.
- Upieczone bataty wyjąć z piekarnika, przekroić na pół - powinny być w środku idealnie miękkie, a skórka odchodzić od miąższu.
- Na każdej połówce ułożyć porcję bekonu pokrojonego w kostkę i świeżo startego sera. Doprawić pieprzem i papryką.
- Wstawić do piekarnika, włączyć funkcję grill, zapiekać aż ser ładnie się rozpuści. Podawać z posiekanymi papryczkami chilli i dymką.