Przepis na wielkanocny schab faszerowany morelami i ananasem
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Zobacz przepis na wielkanocny schab faszerowany morelami i ananasem. Farsz z owoców doda mięsu soczystości i zapewni mu atrakcyjny wygląd. Słodki sos skarmelizuje się na wierzchu mięsa, tworząc chrupiącą skórkę.
SKŁADNIKI
- 2 kg schabu bez kości
- 25 dag suszonych moreli
- puszka ananasa
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyj mięso i osusz je. Natrzyj solą i odstaw do lodówki na 2 godziny.
- Morele umyj, namocz na godzinę i odsącz. Ananasa odsącz, zostaw sos. Zblenduj ananasa z olejem i pieprzem.
- Natnij kieszeń w schabie. Natrzyj pastą z ananasa i wypełnij odsączonymi morelami.
- Mięso ułóż w brytfannie i polej obficie sosem powstałym z połączenia zalewy i pasty z ananasa.
- Piecz ok. 1,5 godziny w temp. 190 stopni. Co jakiś czas polwaj wytwarzającym się sosem.