Przepis na wielkanocny schab faszerowany morelami i ananasem

2021-03-29
Sandra Osińska
Przepis na wielkanocny schab faszerowany morelami i ananasem
Autor: Shutterstock Przepis na wielkanocny schab faszerowany morelami i ananasem
łatwy
20 min
4

Zobacz przepis na wielkanocny schab faszerowany morelami i ananasem. Farsz z owoców doda mięsu soczystości i zapewni mu atrakcyjny wygląd. Słodki sos skarmelizuje się na wierzchu mięsa, tworząc chrupiącą skórkę.

SKŁADNIKI

  • 2 kg schabu bez kości
  • 25 dag suszonych moreli
  • puszka ananasa
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyj mięso i osusz je. Natrzyj solą i odstaw do lodówki na 2 godziny.
  • Morele umyj, namocz na godzinę i odsącz. Ananasa odsącz, zostaw sos. Zblenduj ananasa z olejem i pieprzem.
  • Natnij kieszeń w schabie. Natrzyj pastą z ananasa i wypełnij odsączonymi  morelami.
  • Mięso ułóż w brytfannie i polej obficie sosem powstałym z połączenia zalewy i pasty z ananasa.
  • Piecz ok. 1,5 godziny w temp. 190 stopni. Co jakiś czas polwaj wytwarzającym się sosem.
Sandra Osińska